Uskoro nove knjige članova srbačke Prosvjete

Pandemija virusa korona poremetila je aktivnosti srbačke Prosvjete u prošloj godini, ali je sveukupno gledano bila uspješna jer je iz štampe izašla monografija “Srbac-monografski zapisi” i nova knjiga Gordane Đukić.

Ovo je jedan od zaključaka sa jučerašnje sjednice Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Srpca koja je održana u zgradi Opštinske uprave.

Na sjednici je najavljeno da bi do kraja godine svjetlost dana trebale ugledati i nove knjige članova Prosvjete, Branke Sančanin, Miloša Milinčića i Žarka Šarića.

Sjednicu je vodila predsjednica Gordana Đukić, a izvještaj o radu u prošloj godini, koji je jednoglasno usvojen, podnio je sekretar Ranko Šarić.

Usvojen je i program rada za 2021. godinu kao i prijedog da Miloš Milinčić, u ime naše opštine, bude član organizacionog odbora manifestacije “Književni susreti na Kozari”.

Tokom sjednice je bilo riječi o promocijama koje su bile zakazane u prošloj godini a koje su odgođene za ovu godinu zbog epidemioloških mjera.

“Nadamo se da će uslovi rada biti bolji i da ćemo moći realizovati planirane aktivnosti. U planu je da bistu poznatog glumca Uglješe Kojadinovića prenesemo na mjesto koje zaslužuje i da trg ili neka od ustanova dobije njegovo ime. Želja nam je bila da Srbac dobije svoj muzej, ali smo odlučili da eksponate izložimo u muzeju manastira Osovica“, rekla je predsjednica Gordana Đukić.

Istaknuta je i potreba za novim računarom, te pokretanjem internet stranice, kako bi informacije o radu Prosvjete bile dostupnije javnosti.