Uručena priznanja srbačkim sportistima, Đorđe Đurić najbolji u 2020. godini

Najbolji sportista opštine Srbac za 2020. godinu je rukometaš Đorđe Đurić iz Rukometnog kluba Srbac, odlučeno je na sinoćnjem tradicionalnom izboru sportista godine koji je održan osamnaestu godinu zaredom u organizaciji Radio Srpca a pod pokroviteljstvom Opštine Srbac.

Stručni žiri manifestacije je ocijenio da je Đurić u seniorskoj kategoriji ostvario najbolji rezultat jer je prošle godine nastupio na svim utakmicama svog kluba i bio najbolji strijelac sa prosjekom od devet pogodaka po utakmici. Član je RK Srbac još od 2009. godine, igra na poziciji desnog krila a prošao je sve selekcije, od pionira do seniora.

I pored brojnih ponuda iz Premijer lige i Prve lige RS, ostao je vjeran klubu iz Srpca koji je u prošloj sezoni zbog nesrećnih okolnosti ispao iz Prve lige, jer je u trenutku prekida prvenstva, zbog epidemiološke situacije, bio posljednji na tabeli i nije dobio priliku da se bori za opstanak.

„Ova nagrada mi mnogo znači i to je zasluga svih mojih saigrača u klubu jer se rukomet ne može igrati individualno. Sigurno je da će nam priznanje biti motivacija da budemo još bolji i vratimo se u Prvu ligu“, rekao je Đurić.

Drugo mjesto pripalo je članovima Plesnog kluba „Mambo“ iz Brčkog, Živojinu Suvajcu i Isidori Cvijetić koji su u septembru prošle godine postali prvaci BiH u standardnim i latinoameričkim plesovima.

Treće mjesto je zauzela Zorana Večernović, članica Karate kluba „Borac“ iz Srpca, koja je do sada osvojila oko 40 medalja na raznim prvenstvima a prošle godine je položila ispit za majstorsko zvanje – crni pojas treći dan, te stekla sudijsku B licencu, priznatu od sedam karate federacija, koja joj omogućava da sudi u cijeloj Evropi.

Nagradu za najuspješniji klub u prošloj godini dobio je Rukometni klub Srbac koji se na kraju prvog dijela sezone 2020/21. nalazi na trećem mjestu sa osam pobjeda i tri poraza. Klub je sastavljen isključivo od domaćih igrača koji su proistekli iz omladinskog pogona. Seniorski tim čini 16 igrača a u omladinskom sastavu djeluje njih 20.

U konkurenciji za najbolji klub bili su još Karate klub „Borac“ Srbac i Fudbalski klub „Mladi Krajišnik“ iz Kukulja.

Dodijeljena su i priznanja u omladinskoj kategoriji a za najboljeg mladog sportistu do 18 godina proglašeni su braća Stefan i Nemanja Gavranović koji treniraju u Klubu borilačkih sportova Modriča. Stefan je osvojio srebro u katama na svjetskom kupu u poljskom Ščećinu u septembru prošle godine, kao član reprezentacije Republike Srpske.

Stefan iza sebe ima i brojna druga priznanja, poput zlata na takmičenju Lige šampiona u Šamcu i bronzi na otvorenom prvenstvu BiH u Zenici i kupu u Modriči, dok se njegov brat Nemanja takođe može pohvaliti srebrom osvojenim u Šamcu i bronzom u Zenici.

Drugo mjesto pripalo je Đorđu Ugrenu, članu Konjičkog kluba „Ispilon“ iz Srpca koji je prošle godine bio prvi na prvenstvu u dresurnom jahanju u Visokom i treći u preskakanju prepona u Sarajevu. Đorđe je učenik devetog razreda a jahanjem se bavi od pete godine.

Treće mjesto je zauzela Katarina Šaula, članica Karate kluba „Borac“ iz Srpca. koja ima osam godina i do sada je već osvojila brojne medalje. Na internacionalnom onlajn takmičenju prošle godine je bila prva u svom uzrastu a osvajala je srebro i na karate takmičenjima u Brčkom i Srpcu 2019. godine.

Za najuspješniju mladu ekipu do 18 godina proglašena je kadetska ekipa FK „Sloga“ Srbac koja je osvojila jesenju titulu u Omladinskoj kvalitetnoj ligi Gradiška-Prijedor. U osam odigranih utakmica, pod vođstvom trenera Slavka Vujića, kadeti Sloge su ostvarili sedam pobjeda i zabilježili samo jedan poraz.

Za najboljeg sportskog radnika u 2020. godini proglašen je Branko Grahovac, predsjednik Fudbalskog kluba „Sloga“ Srbac. Grahovac je nakon završetka profesionalne karijere, tokom koje se okitio brojnim priznanjima i nastupao u Ligi šampiona, vratio u Srbac i preuzeo Slogu. Povremeno brani i za seniore srbačkog drugoligaša kao prvotimac. Tokom ljeta je inicirao uređenje stadiona a planira i nabavku reflektora na pomoćnom terenu. Učinio je mnogo na jačanju omladinskog pogona koji je po njegovom dolasku brojao 14 dječaka u devet generacija a danas ih trenira preko stotinu.

Stručni žiri je odlučio da i ove godine uruči nekoliko posebnih priznanja pojedincima i kolektivima koji su ostavili trag u sportskoj istoriji Srpca, ostvarili zasluge i afirmisali Srbac u svijetu.

Priznanje je dodijeljeno prof. dr Predragu Dragosavljeviću, autoru i koautoru više od 40 naučnih i stručnih radova na temu sporta. Dugi niz godina je bio profesor fizičke kulture u Srpcu. Odbranio je doktorsku disertaciju 2004. godine na temu „Tjelesna aktivnost kao ljudska potreba savremenog načina življenja“. Autor je brojnih projekata koji su realizovani u Republici Srpskoj a bio je i član Savjeta za sport u Savjetu ministara BiH.

Uručeno je i priznanje Vići Kovačeviću, profesoru matematike u penziji i borcu prve kategorije, za veliki doprinos razvoju sporta i rad sa omladinom. Kovačević se još kao student aktivno bavio sportom, bio je prvotimac Rukometnog kluba Srbac, a nakon rukometa se bavio fudbalom i angažovao se u organizaciji sportskih manifestacija u Srpcu i gradskog turnira u malom fudbalu.

Priznanje za doprinos razvoju kajak-kanu sporta i učešće na brojnim sportskim manifestacijama dobila je Anja Jungić iz Srpca, diplomirani profesor fizičkog vaspitanja i student master studija na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Banjaluci. Međunarodni je sudija u kajaku i kanuu na divljim vodama i pomoćni trener u Kajak-kanu klubu „Vrbas“ u Banjaluci.

Na manifestaciji je uručeno priznanje i braći Draganu, Radanu i Goranu Zelencu koji igraju fudbal više od dvije decenije i postigli su zajedno više od 200 pogodaka u zvaničnim takmičenjima u Republici Srpskoj i Srbiji. Osvojili su brojne titule na turnirima u malom fudbalu, a njihova ekipa sedam godina zaredom bila je prvak srbačkog gradskog turnira. Stigli su i do reprezentativnog dresa, nastupajući na Kupu regija u Zagrebu 2009. godine i izborili pravo učešća na evropskom prvenstvu kao reprezentacija Područnog fudbalskog saveza Gradiška. Radan Zelenac je proglašen za najboljeg sportistu opštine Srbac 2011, dok je Goran 2003. godine bio treći na izboru najboljih sportista opštine Laktaši.

Žiri je odlučio da posebnim priznanjem za omasovljenje i afirmaciju sporta u društvu nagradi sekretara Fudbalskog kluba „Sloga“, Željka Babića, koji je ostavio zapažen trag u ovom klubu. Željko planira uskoro objaviti knjigu o Slogi i razvoju fudbalske igre u srbačkom kraju.

Priznanje za ostvaren uspjeh u međunarodnom fudbalu dobila je Slađana Jovičić koja živi u Sloveniji, a porijeklom je iz Gornjih Kladara. Slađana je prošle godine dobila FIFA licencu koja joj omogućava da sudi međunarodne utakmice i jedna je od šest žena u Sloveniji koje imaju ovu privilegiju.

Uručeno je priznanje i Karate klubu „Borac“ Srbac za ostvarene rezultate u karateu i rad sa omladinom budući da su bili aktivni prošle godine i pored pandemije, te ostvarili rezultate na internacionalnom onlajn takmičenju u Rimu gdje su u generalnom plasmanu zauzeli sedmo mjesto. Realizovali su i ljetnu školu karatea u kojoj je učestvovalo 12 mališana.

Stručni žiri je donio odluku da posebno priznanje za ostvarene rezultate u trejl trčanju uruči Srđanu Mihajloviću iz Poveliča. Srđan se na takmičenju „Jahorina Ultra Trejl 2020“ plasirao na 21. mjesto u konkurenciji 150 učesnika iz 10 zemalja, učestvujući na maksi stazi dugoj 49 kilometara koju je skoro 35 kilometara samo prehodao jer je povrijedio koljeno. Trči već pet godina i do sada je učestvovao na osam polumaratona u Banjaluci i Gradišci a angažovan je i kao fudbalski sudija.

Priznanje za najviše ostvarenih nastupa u dresu Sloge dobio je Miloš Oljača koji je za srbački tim igrao od 18. godine i bio je član ekipe koja je izborila ulazak u Prvu ligu Republike Srpske.

Posebno priznanje dodijeljeno je i Aleksandru Glišiću za afirmaciju sporta u svijetu i ostvarene rezultate u fudbalu. Ovaj mladi Srpčanin sa uspjehom igra za FK Alaškert u Prvoj ligi Jermenije i u sezoni 2019/20. postigao je 27 pogodaka, od čega 23 u jermenskom šampionatu, dva u kvalifikacijama za Ligu Evrope i po jedan u Superkupu i Kupu Jermenije.

Na kraju, posebno priznanje je uručeno i teniserki Tei Kovačević iz Gradiške, čija je majka LJilja porijeklom iz Srpca. Tea je sa svega 10 godina postigla vrhunske rezultate u tenisu, osvojivši turnire u Parizu i Majorci, zatim prestižni turnir „Little Mo“ u Americi, a nedavno i turnir u Sarajevu. Jedna je od najperspektivnijih teniserki na ovim prostorima i planira uskoro da se počne baviti profesionalnim tenisom.

Predsjednik organizacionog odbora i stručnog žirija Miloš Budić rekao je da je ova manifestacija najbolji vid popularizacije sporta i podsticaja za mlađe naraštaje.

„Na ovaj način, promovišemo ne samo pojedince i kolektive, već i Srbac i Republiku Srpsku. Bavljenje sportom bolje utiče na fizičko i mentalno zdravlje i time se borimo protiv devijacija u društvu i negativnih pojava savremenog doba, protiv alkohola, droga i slično“, rekao je Budić.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti, Marko Miholjčić, rekao je da je protekla godina bila izuzetna teška u svakom pogledu, pa samim tim i za sport, ali su ipak postignuti značajni rezultati.

Prema njegovim riječima, sredstva za sport koja se izdvajaju iz opštinskog budžeta su uvećana od 2017. godine sa 80 na sadašnjih 120 hiljada KM. Kako kaže, pomažu se sportske aktivnosti i putem kulturno-sportskih manifestacija, te na razne druge načine, tako da direktna ulaganja u sport iznose preko 150 hiljada KM.

„Sportistima je omogućeno i besplatno korištenje dvorane za utakmice i treninge a svake godine uvrstimo neki novi klub u budžet, kao što je to nedavno bio slučaj sa stonoteniskim klubom. Veliki su troškovi i ulaganja u sport i drago mi je što postoje entuzijasti koji su spremni da se lično angažuju kako bi održali razvoj sportskih kolektiva, u čemu imaju podršku opštine. Nadam se da će se sportom baviti sve veći broj mladih, o čemu svjedoči omasovljenje omladinskih pogona“, istakao je Miholjčić.

Proglašenju izbora najboljih sportista opštine Srbac, ispred lokalne uprave, prisustvovao je i zamjenik načelnika opštine Vladimir Gužvić.

Izbor je umjesto u Centru srednjih škola „Petar Kočić, kao što je bilo planirano, zbog epidemiološke situacije održan u novoj sali Skupštine opštine pred ograničenim brojem posjetilaca. Zbog pandemije virusa korona nije održan ni kulturno-zabavni program kao ni koktel za sve učesnike.

Tagovi: