Upozorenje za građane zbog naglo povećanog broja zaraženih virusom korona

Opštinski štab za vanredne sitaucije upozorava građane da je neophodno strogo poštovanje propisanih mjera u vezi pandemije virusa korona jer je u posljednja tri dana došlo do pogoršanja epidemiološke situacije.

Kako je saopšteno iz higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Srbac, na brzim testovima u ovoj ustanovi u protekla 72 sata potvrđeno je prisustvo virusa korona kod oko 20 građana iz Srpca, što nije evidentirano u dnevnim izvještajima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske koji objavljuje rezultate bazirane na urađenim PCR testovima, ali su i pored toga rezultati brzih testova validni i priznati od strane Instituta.

Istovremeno je stiglo i pet pozitivnih rezultata lica iz Srpca koja su testirana u Univerzitetsko-kliničkom centru u Banjaluci i Opštoj bolnici Gradiška.

Doktorica Tamara Nikičević iz higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Srbac kaže da je naglo povećan broj pregleda u respiratornoj ambulanti u Srpcu i dodaje da situacija ponovo postaje zabrinjavajuća.

“Svakog dana dolazi sve više osoba sa izraženim simptomima, a veći je i broj testiranih lica koja su pozitivna na novi virus. Očekujemo povećan broj zaraženih i narednih dana, tako da molim građane da budu dosljedni u poštovanju mjera jer je stanje krajnje ozbiljno”, rekla je Nikičević.

U posljednja tri dana bilježi se porast broja oboljelih lica u Srpcu, ali i osoba koji se nalaze u kućnoj izolaciji. Zaključno sa današnjim danom u izolaciji se nalazi 88 lica iz Srpca, od čega je 40 aktivno pozitivno na virus korona. Od početka pandemije zaražene su 673 osobe od čega se oporavilo 606 a preminulo 27 lica.

Da je slična situacija u cijeloj Republici Srpskoj svjedoči podatak da su u posljednja 24 časa testirana 922 laboratorijska uzorka a virus korona je potvrđen kod 310 osoba.

Načelnik opštine Srbac i komandant Opštinskog štaba za vanredne sitaucije Mlađan Dragosavljević apeluje građanima da izbjegavaju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica i privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica, te da poštuju preporučene higijensko-epidemiološke mjere.

“Svjedoci smo da pandemija ponovo uzima maha u cijeloj Republici Srpskoj, pa tako i u Srpcu i moramo se ponašati savjesno i odgovorno. U zatvorenim prostorima obavezno je nositi zaštitnu masku, a preporučuje se da se koristi i na otvorenom u slučaju kontakata sa većim brojem lica. Takođe je neophodno da se poštuje distanca između drugih lica u rastojanju od najmanje dva metra i da se tokom dana često peru ruke sapunom i vodom ili koriste dezinfekciona sredstva za suvo pranje ruku”, rekao je načelnik Dragosavljević.

On ističe da su mjera naročito dužni da se pridržavaju radnici u trgovinskim i ugostiteljskim objektima i građani koji koriste njihove usluge, kao i radnici zaposleni u privrednim subjektima zbog veće mogućnosti međusobnog kontakta, zbog čega im se još jednom skreće pažnja na njihovo poštovanje i obavezu pridržavanja važećih naredbi o radnom vremenu koje su propisane od strane republičkog i opštinskog kriznog štaba.

Među najugroženijima su građani starije životne dobi i osobe koje boluju od raznih hroničnih oboljenja, a svjedoci smo da su sve više životno ugroženi i građani srednje i mlađe životne dobi koji obolijevaju u sve većem broju. Virus je sve više prisutan među djecom i mladima koji mogu potencijalno zaraziti neke od svojih ukućana ili sugrađana koji su u rizičnoj grupi i time ugroziti njihov život.

Lična neodgovornost predstavlja najveći problem i glavni je uzrok širenja zaraze. Samo odgovornim i savjesnim ponašanjem, uz poštovanje svih propisanih mjera, možemo dobiti bitku sa ovom pošasti koja je zahvatila cijeli svijet i sačuvati zdravlje i živote svojih najmilijih!

Tagovi: