UIO BiH daje šest miliona KM za zgradu u Sarajevu

Uprava za indirektno oporezivanje BiH planira kupovinu zgrade u vrijednosti od 6.000.000 maraka za smještaj svojih zaposlenih na međunarodnom graničnom prelazu na aerodromu Sarajevo, saznaje CAPITAL.

U prijedlogu odluke o kupovini/nabavci zgrade koje je upućena predsjedavajućoj Savjetu ministara BiH Borjani Krišto kaže se da postoji realna potreba da se u neposrednoj blizini aerodroma u Sarajevu izgradi čvrsti objekat u kojem bi se smjestili zaposleni UIO.

- Time bi se obezbijedili normalni i komforniji uslovi za odvijanje procesa rada iz zakonskih nadležnosti carinske službe, a samim tim bi se sigurno ubrzao protok roba i putnika, te poboljšala efikasnost i efektivnost u radu zaposlenih na ovom međunarodnom graničnom prelazu - kaže se u odluci.

U cilju realizacije ovog kapitalnog projekta, navodi se dalje, inicijalno bi trebalo obezbijediti građevinsko zemljište površine od najmanje 2.500 kvadrata u neposrednoj blizini aerodroma u Sarajevu.

- Potom je potrebno provesti aktivnosti na izradi idejnog rješenja za objekat, a nakon toga izraditi projektnu dokumentaciju u kapacitetu koji bi obezbijedio normalan i komforan rad zaposlenih, kao i potreban skladišni i ostali pomoćni prostor koji bi trebalo da se obezbijedi izgradnjom ovog objekta - navodi se u obrazloženju odluke.

U odluci se precizira da će se sredstva za realizaciju ovog projekta u iznosu od 6.000.000 KM osigurati iz budžeta institucija BiH.

- Planirana dinamika potrošnje sredstava je da se u 2023. godini realizuje 3.800.000 KM, a u 2024. godini 2.200.000 KM. U 2023. godini planira se za nabavku zemljišta izdvojiti iznos od 500.000 KM, a za nabavka građevine iznos od 3.300.000 KM, a u 2024. godini iznos od 2.100.000 za nabavka građevine i 100.000 KM za nabavku opreme - precizira se u odluci i kaže da za njenu realizaciju zadužuju se Ministarstvo finansija i trezora i Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

capital.ba

Tagovi: