Udruženje žena Srbac organizovalo prvi sastanak o značaju proizvodnje ljekovitog i aromatičnog bilja

U sklopu Projekta razvoja tržišne poljoprivrede farma II koji će finansijski podržati USAID, u organizaciji novoosnovanog Udruženja žena Srbac, danas je u zgradi opštinske uprave održan prvi radni sastanak sa oko 20 zainteresovanih žena za proizvodnju I preradu ljekovitog bilja u Srpcu.

O projektu proizvodnje čajeva I aromatičnog bilja, koji će implementirati firma „Planta Bela“ iz Trebinja, govorili su diplomirani inženjeri agronomije, stručni konsultant u oblasti marketinga Petar Ninić i stručni consultant za tehnologiju i preradu ljekovitog bilja Slobodanka Popović.

Projekat će trajati do 2. septembra 2020. Godine, a za korisnike će biti održane praktične i teoretske obuke iz četiri oblasti”, rekao je pozdravljajući prisutne agronom Petar Ninić i dodao da je cilj projekta da se pored proizvodnje i prerade, obuhvati i segment koji se odnosi na uspješno plasiranje i promovisanje proizvoda na tržištu.

Potom je o osnovama proizvodnje ljekovitog i aromatičnog bilja, u ime firme”Planta Bela”, govorila diplomirani inženjer agronomije Slobodanka Popović, piše Radio Srbac.

,,U teoretsku i praktičnu obuku biće uključene žene i mladi iz ruralnih područja za koje sup lanirane brojne aktivnosti iz oblasti tehnologije, proizvodnje i prerade ljekovitog bilja, kao i iz oblasti marketinga i preduzetništva u poljoprivredi”,rekla je inženjer Popović i dodala da će zainteresovane na parcelama moći zasijati nekoliko biljnih vrsta, kao što su lavanda, timijan, vrijesak i druge, a u period između obuke korisnici će dobiti pojedinačne pakete edukativnih materijala.

Predsjednica Udruženja žena Srbac Vesna Smiljanić kaže da je zadovoljna odzivom žena na prvi radni sastanak I da im puno znači ovajp rojekat.

Medju zainteresovanim za proizvidnju ljekovitog bilja je penzionerka Brana Lončar iz Srpca , koja kaže da će uz podršku svoje porodice zasnovati ogledno polje na površini od 500 metara kvadratnih

Projekat proizvodnje ljekovitog bilja će trajati do 2. septembra tekuće godine.