U Srpcu proglašeno vanredno stanje: Opština bez vode, struju ima samo 30 odsto domaćinstava

Srbac je jutros osvanuo bez vode, struju ima svega 30 odsto opštine, stotine domaćinstava noć je provelo bukvalno bez krova, a oštećeni su i javni objekti.

Opštinski štab za vanredne situacije sinoć je proglasio vanrednu situaciju, a mještani kažu da ne pamte takvu oluju.

Šteta koju je pričinilo jučerašnje nevrijeme još se zbraja, ali prve procjene pokazuju da je višemilionska, rekao je za portal Mojsrbac.info načelnik opštine Mlađan Dragosavljević.

Dodaje da od ranog jutra rade na normalizaciji stanja, popravljen je kvar na vodovodnoj mreži i upravo je voda puštena u gradu, a do kraja dana dobiće je i okolna mjesta. Voda je ispravna za piće.

- Idemo ka normalizaciji, prije svega, snabdijevanja grada vodom, a postepeno i strujom. Očekujemo da će vodu dobiti svi do kraja dana, a kada je u pitanju struja nezahvalno je prognozirati kada će snabdijevanje biti normalizovano, jer je mreža dosta pokidana usljed lomljenja stabala - rekao je Dragosavljević.

Mogućnosti Opštine Srbac nisu srazmjerne nastaloj šteti, kaže Dragosavljević, i dodaje da će je teško sanirati bez pomoći sa republičkog nivoa.

Današnji ponedjeljak većini Srpčana je manje - više običan radni dan, a službama koje su zadužene za održavanje grada - udarnički.

Srpčanin Savo Keser kaže da se uveliko radi na sklanjanju polomljenih stabala, i saobraćajnih znakova.

- Nikada Srbac nije pogodilo ovakvo nevrijeme. Vjetar je kidao stubove rasvjete, drveće, polomio je i krst sa nove crkve. Za divno čudo, nije bilo povrijeđenih - rekao je Keser.

Vanredna situacija

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević donio je sinoć odluku o proglašenju vanredne situacije zbog nezapamćenog olujnog nevremena koje je juče u popodnevnim časovima pogodilo srbačku opštinu i pričinilo ogromne materijalne štete, koje će prema prvim procjenama biti višemilionske, objavljeno je na zvaničnoj stranici Opštine Srbac.

Ova odluka donesena je na sjednici Štaba za vanredne situacije na kojoj je izvršena analiza posljedica nevremena i utvrđeni naredni pravci djelovanja. Sjednici su prisustvovali predstavnici Opštinskog štaba civilne zaštite, Policijske stanice, Teritorijalne vatrogasne jedinice, Vodovoda i Opštinske uprave.

Razlog za donošenje ovakve odluke bio je olujni vjetar koji je oko 17 časova protutnjao kroz Srbac i praćen jakom kišom i gradom poskidao crijep i polupao prozore na brojnim stambenim i poslovnim objektima, oštetio vozila i saobraćajnu signalizaciju, iščupao iz korijena na stotine stabala, pričinio štete na elektro mreži i drugoj infrastrukturi širom opštine.

Na nekoliko kuća vjetar je bukvalno počupao krov, a značajna oštećenja pričinjena su i na krovovima centralnih osnovnih škola u Srpcu i Razboju kao i nekoliko područnih škola, o čemu će biti obaviješteno i resorno ministarstvo.

Policijskoj stanici u Srpcu prijavljena su oštećenja na oko 15 vozila širom srbačke opštine, od čega je najveći broj u užem gradskom jezgru. Zabilježena su i oštećenja vozila u nekoliko mjesnih zajednica, među kojima je i Bardača gdje je oboreno stablo oštetilo četiri vozila na parkingu sportsko-rekreacionog centra.

Pripadnici Policijske stanice Srbac juče su tokom cijelog dana evidentirali prijave građana i po potrebi reagovali na terenu, te asistirali pripadnicima Teritorijalne vatrogasne jedinice koji su takođe urgentno djelovali i pored činjenice da je olujni vjetar oštetio krov zgrade Vatrogasnog doma.

Vatrogasci su tokom jučerašnjeg dana ukupno imali 12 intervencija, najvećim dijelom na uklanjanju stabala sa putnih pravaca zbog čega se saobraćaj odvijao otežano na nekoliko lokacija.

Na uklanjanju porušenih stabala bili su angažovani i radnici srbačkog Komunalca.

Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice intervenisali su juče i u jednom domaćinstvu ratnog vojnog invalida u Crnaji a pomogli su i zaštitu ikona i ikonostasa u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Srpcu od naleta vode jer je jaka kiša djelimično poplavila hram a olujni vjetar je jednim dijelom otkrio krov sa ovog vjerskog objekta.

Na novom hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Srpcu jak vjetar je sa jedne od kupola iščupao krst koji je pronađen u okolini hrama.

Olujni vjetar juče je urušio dimnjak od centralnog grijanja na zgradi u kojoj je smješten srbački Vodovod a oštetio je i krov na zgradi Doma zdravlja.

Sa područja srbačke, ali i drugih opština koje je pogodilo nevrijeme, Gradiške, Dervente, Kozarske Dubice, Bijeljine, Ugljevika, Lopara, Broda, Doboja, Stanara i Srebrenice, tokom jučerašnjeg dana Protivgradna preventiva RS ispalila je ukupno 106 raketa.

U skladu sa proglašenjem vanredne situacije na sjednici Štaba je zaključeno da se svi raspoloživi resursi moraju staviti u funkciju normalizacije stanja elektro i vodovodne mreže, prohodnosti putnih komunikacija i normalizaciji rada objekata od javnog značaja, te u slučaju potrebe, kao prioritetno, spašavanja ljudskih života.

U tom pogledu, formirani su operativni timovi koji su tokom noći snimali stanje na infrastrukturnim objektima, a već jutros su oformljene i radne grupe u saradnji sa predsjednicima Savjeta mjesnih zajednica koje će imati zadatak da djeluju na terenu i prevashodno pomognu starim i iznemoglim licima i invalidima u saniranju nastalih šteta.

Ovom prilikom pozivaju se zainteresovani volonteri da se jave predsjednicima Savjeta mjesnih zajednica ili Civilnoj zaštiti opštine Srbac u zgradi Opštinske uprave ili putem telefona 051 741 422 ukoliko imaju mogućnost da se stave na raspolaganje kako bi se ovim licima omogućilo da saniraju posljedice nevremena i nastave sa normalnim životom.

Svi oni kojima je potrebna bilo kakva vrsta pomoći u ovom pogledu takođe se mogu javiti na dežurni broj u zgradi Opštinske uprave 051 740 001 ili Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici na broj 051 740 150, te Policijskoj stanici na broj 122.

Željka Javorac