U Srpcu otvorena izložba slika nastalih na Likovnoj koloniji „Šibovi 2019“

U Domu kulture Srbac otvorena je svetosavska izložba likovnih djela koja su nastala na 3.sazivu Likovne kolonije „Šibovi 2019“ na kojoj su učestovala 23 profesora likovne umjetnosti i nekoliko nadarenih studenata sa likovnih akademija iz bivših jugoslovenskih republika.

Koloniju je osnovao Nezavisni univerzitet Banjaluka prije tri godine na inicijativu Fakulteta lijepe umjetnosti, koji radi u sastavu ovog univerziteata, s ciljem da se široj javnosti prezentuje likovno stvaralaštvo javnih i privatnih fakulteta sa prostora bivše Jugoslavije“, rekao je prof. dr Marin Milutinović-Maki, dekan FLU Banjaluka i dodao da likovno stvaralaštvo ima ogroman značaj za cjelokupnu kultruru jednog naroda, jer predstavlja duhovnu hranu za njegov opstanak, prenosi Radio Srbac.

Prigodnu besjedu o razvoju likovne kulture kod nas i u svijetu održao je istoričar umjetnosti prof. dr Aleksandar Saša Grandić, ocjenivši da je ovo jedna od najmlađih likovnih kolonija u RS koja na ideji o njenom osnivanju ima veliku perspektivu.

Naziv kolonije nastao je po imenu jednog brda pored Banjaluke koje ima istorijski značaj. Nezavisni univerzitet Banjaluka zakupio je prostor u stambenom dijelu Planinarskog doma u kome svoje impresije na platno prenose profesori kao akademski slikari,vajari i najbolji student, koji koriste razne tehnike kao što su ulje na platnu,akvarel,grafika i druge“, rekao je prof. Grandić

Predstavnik Centra za kulturu i sport Srbac Stevan Umljenović rekao je da će izložba biti otvorena sedam dana i da će je moći pogledati posjetioci Svetosavske akademije u Domu kulture Srbac, čime Centar za kulturu daje svoj doprinos na obilježavanju praznika Savindana koji ima ogroman značaj za srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu.