U Opštoj bolnici u Gradišci u toku i reorganizacija i rekonstrukcija

Situacija u Opštoj bolnici u Gradišci nije sjajna, bilježi se sve veći priliv pacijenata sa područja Gradiške i Srpca zaraženih korona virusom, pa je započeta treća reorganizacija rada ove ustanove.

Na kovid odjeljenju trenutno su smještena  44 pacijenata. Preostalo je još dvadesetak mjesta za  zbrinjavanje zaraženih pacijenata koronavirusom sa težom kliničkom slikom.

Prvobitno se krenulo  sa 24 kreveta, pa su uslijedile promjene u sistemu rada.

Direktor bolnice dr Rajko Dodik kaže da je započela  treća reorganizacija rada bolnice.

- Planiramo  izmještanje, odnosno gašenje odjela psihijatrije gdje će biti moguće smjestiti 17 pacijenata koji zahtjevaju liječenje od kovida, a izmjestili smo i neuoropisihijatriju  i dobili  još 12 mjesta za pacijente kojima je određena izolacija, pojasnio je Dodik.

Posljednjih dana u Gradišci i Srpcu dnevni bilten je jako nepovoljan, jer je broj oboljelih od ove opasne bolesti dvocifren.

Trenutno je deset pacijenata   sa težom kliničkom slikom na kovid odjeljenju intenzivne njege, sedam je  na respiratoru. Bolnica raspolaže sa još sedam slobodnih respiratora.

U ovoj ustanovi ima dosta problema i sa kadrovima. 50 zdravstvenih radnika  je na bolovanju, a  17 je  zaraženo virusom korona.

- Važno je da nijedan od zaraženih radnika nije teško obolio. Taj broj zareženih i odstutnih radnika je ipak veliki za našu ustanovu i to otežava rad, ali smo se uspjeli preraspodjeliti, dodao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je u toku rekonstrukcija objekta.  Završena je  prva faza odnosno  dogradnja kapaciteta, a u toku je druga faza koja obuhvata rekonstrukciju sistema grijanja, zamjenu stolarije i postavljanje izolacije  i nove fasade.

B. Grgić

Tagovi: