Tri grada u BiH dobijaju krizne centre za žrtve silovanja

Snažne poruke podrške glumicama koje su prijavama za silovanje i seksualno uznemiravanje potresle region, nadjačale su, čini se, one koji im nisu vjerovali, pa su u Bosni i Hercegovini pokrenuti i brojevi na koje se može prijaviti nasilje, a Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH sprovodi pilot projekat uspostave kriznih centara za žrtve silovanja i seksualnog nasilja.

Cilj projekta je da se tokom 2021. godine otvore prva tri krizna centra u zdravstvenim ustanovama lociranim u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru, koji će biti dostupni za žrtve silovanja i seksualnog nasilja.

Nakon što je glumica Milena Radulović prijavila svog profesora glume Miroslava Miku Aleksića za silovanje, pokrenuta je čitava lavina ispovijesti o različitim oblicima seksualnog uznemiravanja, koje su šokirale regiju.

Posljednji u nizu novih slučajeva jeste zagrebačka Akademija dramskih umjetnosti, gdje je do juče pristiglo više od 20 prijava za seksualno zlostavljanje, prenose Nezavisne. 

"Šest se prijava odnosi na ukupno četiri profesora koji se i dalje nalaze u radnom odnosu s Akademijom, dok se ostale prijave odnose na tri penzionisana, jednog pokojnog profesora te jednog bivšeg vanjskog saradnika Akademije. Kao što je moguće zaključiti, neke se prijave odnose na više osoba. Takođe, neke od prijava upozoravaju na ukorijenjenost seksističkih i mizoginih metoda rada na različitim odsjecima naše akademije, kao i u kasnijem profesionalnom životu akterki kulturne scene", napisali su u izvještaju nakon sastanka radne grupe, u čijem je sastavu i dekanicaesa Franka Perković Gamulin.

Brojevi na koje žrtve seksualnog uznemiravanja mogu prijaviti nasilnike su: 1265 - Federacija BiH, 1264 - Republika Srpska, 122 - policija.

Tagovi: