Teatri u Republici Srpskoj ponovo podižu zavjese

Poslije praznične pauze pozorišta u Republici Srpskoj su spremna da podignu zavjese i dočekaju publiku koja se zaželjela kvalitetnih kulturnih sadržaja.

Koliko je kultura građanima neophodna, pokazala je prethodna godina, koja će ostati upamćena kao godina pandemije, a koja je glumce i teatre stavila pred velike izazove i u jednom periodu ih ostavila u potpunom mraku i tišini.

Međutim, pozorišta u Srpskoj su uspjela da savladaju sve prepreke i svojoj publici daruju nezaboravne večeri, a s istim ciljem počinju i ovu godinu, uz mnogo optimizma i nade u bolje dane.

Nova pozorišna sezona Narodnog pozorišta Republike Srpske publici će donijeti premijeru predstave “Stranci u noći” autorke Ane Đorđević, u režiji Slađane Kilibarde. Planirano je da predstava bude premijerno izvedena 26. februara, a prva repriza je zakazana za 27. februar. Pred ljubiteljima pozorišta zaigraće sjajna glumačka ekipa koju čine Slađana Zrnić, Nikolina Friganović, Miljka Brđanin, Boris Šavija, Željko Erkić, Vladimir Đorđević i Rok Radiša.

Repertoar Narodnog pozorišta RS u januaru je prošaran dobro poznatim predstavama iz prethodne sezone, pa će u četvrtak i petak biti odigrana maestralni komad “Derviš i smrt”. Na repertoaru je i “Karolina Nojber”, koja će biti izvedena 25. januara, dok je za 26. januar planirano izvođenje komedije “Škola za žene”. Ljubitelji Nušićevih djela imaće priliku da 27. januara uživaju u izvođenju “Ožalošćene porodice”, dok će 28. januara veče biti rezervisano za “Garsonjeru”. Sve predstave biće odigrane na velikoj sceni, a izvođenja počinju u 20 časova.

A da ni najmlađi ljubitelji teatra neće biti zapostavljeni dokazuje Dječije pozorište RS, koje će predstavom “Maša i medo” otvoriti novu repertoarsku godinu, u koju ulaze sa velikom dozom optimizma i nade.

Iz Dječijeg pozorišta RS najavili su da uskoro nastavljaju rad na predstavi “Djevojčica i drvo” Selme Parizi, u režiji Zijaha Sokolovića, čija se premijera očekuje krajem februara.

- Iako i dalje radimo u režimu propisanih epidemioloških mjera, nećemo povećavati cijenu svojih ulaznica od pet KM, kako bismo omogućili mališanima što češći dolazak u pozorište. Mnogi dječaci i djevojčice i po desetak puta gledaju predstave koje vole, zbog čega i jeste opredjeljenje nacionalnog teatra za djecu da cijena ulaznica bude što pristupačnija, na radost i djece i roditelja - saopštili su iz Dječijeg pozorišta RS.

Dodali su da će, u zavisnosti od interesa malih posjetilaca, pozorište, pored vikenda, uvesti i večernje termine četvrtkom i petkom, kako bi tridesetak predstava učinile zanimljivijom ponudu i povod za dolazak u kuću bajki.

Već idućeg vikenda, odnosno u subotu u 18 časova i u nedjelju u 11 na repertoaru je predstava “Maša i medo”, a 30. i 31. januara igraju se “Ružno pače” i “Medvjedić Timotej”, prenose Nezavisne novine.

Gradsko pozorište “Jazavac” sezonu otvara u nedjelju predstavom “Skupština”, a na repertoaru su i predstave koje su prethodne godine oduševljavale publiku. Tako će 28. januara biti izveden komad “Celo telo tu me boli”, 30. “Istina”, dok je za 31. januar planirano izvođenje predstave “Taksimetar”.

• Prijedor

Nova sezona u Pozorištu Prijedor počinje u četvrtak u 20 časova izvođenjem komedije “Sve o ženama”. Nakon toga, 26. januara u 20 časova biće izvedena predstava “Sile u vazduhu”, a 29. januara u 20 časova publika će imati priliku da uživa u komadu “Nije čovek ko ne umre”.

Tagovi: