Svetosavska svečanost u Srpcu biće prilagođena epidemiološkim mjerama

U čast najvećeg srpskog svetitelja i prosvjetitelja Svetog Save, i ove godine će u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Srbac i Opštine Srbac biti održana prigodna svetosavska svečanost koja će biti prilagođena aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

U nemogućnosti održavanja tradicionalne svetosavske akademije u Domu kulture, zbog ograničenog broja posjetilaca, ove godine će praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu i utemeljivaču Srpske pravoslavne crkve, države i školstva biti obilježen u novoj sali Skupštine opštine Srbac u utorak 26. januara sa početkom u 19 časova.

U skladu s tim je planiran programski sadržaj sa ograničenim brojem učesnika, koji će i pored toga biti dostojanstveno obilježen i odisaće duhom svetosavlja.

Protokolom je predviđeno učešće srbačkih sveštenika i monaha koji će otpjevati himnu Svetom Savi. Nakon kratkog obraćanja protonamjesnika Željka Sarića biće izvedeno nekoliko duhovnih pjesama. Svetosavsku besjedu će održati otac Filaret iz manastira Osovica, a planirano je i čitanje izvoda iz žitija.

Zbog epidemioloških mjera nadležnih institucija, svečanosti će prisustvovati ograničen broj posjetilaca.