Sutra Sveti Luka i Sveti Petar Cetinjski

Srpska pravoslavna crkva sutra će proslaviti Svetog apostola i jevanđelistu Luku i Svetog Petra Cetinjskog.

Sveti apostol Luka rodom je iz Antiohije. U mladosti je izučio grčku filozofiju, medicinu i živopis. U vrijeme Hristove djelatnosti na zemlji, Sveti Luka dođe u Jerusalim, gdje vidje Spasitelja licem u lice, ču njegovu spasonosnu nauku i bi svjedok čudesnih djela njegovih.

Povjerovavši u Gospoda, Sveti Luka bi uvršten u sedamdeset apostola. Zajedno sa Kleopom vidio je vaskrslog Gospoda na putu za Emaus.

Po silasku Duha Svetoga na apostole, Luka se vratio u Antiohiju i postao satrudnik apostola Pavla.
Sa apostolom Pavlom putovao je u Rim obraćajuću Jevreje i neznabošce u vjeru Hristovu. Na molbu hrišćana napisao je Jevanđelje, oko 60. godine. Po mučeničkoj smrti apostola Pavla, propovijedao je po Italiji, Dalmaciji i Makedoniji.

Imao je 84 godine kada ga idolopoklonici udariše na muke, Hrista radi, i objesiše o jednu maslinu u Tebi Beotijskoj. Čudotvorne mošti Svetog Luke prenesene su u Carigrad u vrijeme Konstancija, sina Konstantinovog. Sveti Petar Cetinjski bio je mitropolit crnogorski.

Rođen je 1749. u selu Njeguši. Stupio je u monaški čin u svojoj 12. godini. Godine 1782. postaje mitropolit i gospodar Crne Gore. Sav svoj život, viteški i sveti, posvetio je svom narodu.

Radio je na pomirenju zavađenih plemena i branio zemlju od osvajača. Proslavio se pobjedom nad Napoleonovom vojskom u Boki i Dalmaciji.

Iako je bio knez, živio je kao prost monah u jednoj tjeskobnoj keliji. Upokojio se 31. oktobra 1830. godine. Njegove čudotvorne mošti počivaju u Cetinjskom manastiru.

Tagovi: