Struju i vodu neće isključivati

Republika Srpska je položila ispit u epidemiološkim mjerama u sprečavanju širenja virusa korona i za to je dobila potvrdu i od Svjetske zdravstvene organizacije. Sada je pitanje koje ekonomske mjere preduzeti za spas privrede, odnosno ekonomije.

Poslodavci, kao i svi ostali, ne znaju do kada će pandemija da potraje, ali strijepe za biznise. Po sistemu spojednih posuda, radnici u privredi se takođe sa neizvjesnošću bude svako jutro.

Neko ide svaki dan na posao, neko radi od kuće, a neki, poput ugostitelja, radnika u turizmu i određenih trgovaca uopšte ne mogu da rade.

Sasvim logična pitanja su o izvjesnosti ličnih primanja, plaćanja rata kredita, dažbina prema komunalnim i telekomunikacionim preduzećima.

U Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske Srpskainfo je provjerila koliko ljudi se od proglašenja vanredne situacije u Republici Srpskoj obratilo za odobravanje novčane naknade jer su dobili otkaz kao tehnološki višak.

Tako se Zavodu od 16. do 24. marta, dakle u osam dana, obratilo 168 osoba sa zahtjevom za ostvarivanje prava na novčanu naknadu.

Riječ je o bivšim zaposlenima u oblasti građevinarstva, turizma i ugostiteljstva. Podsjećamo, ugostiteljima je zabranjen rad zbog epidemiološke situacije, a u turizmu je sve stalo.

Poređenja radi, od početka godine ukupno je podneseno 2.697 zahteva za novčanu nakandu, a odobrena su 1.717 zahtjeva.

Najmanji iznos isplaćene novčane naknade u ovoj godini je 416 KM, a najveće 906 KM.

Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata RS, za Srpskainfo kaže da i je u ovoj situaciji Zakon o radu na snazi kojim je definisano pod kojim uslovima je moguće da poslodavac da otkaz radniku.

– Mi smo stalnom u kontaktu sa predstavnicima Vlade RS i očekujemo za nekoliko dana mjere. Sitaucija je nezahvalnija jer niko ne zna do kada će pandemija da traje – navodi Stanković.

On kaže da u Sindikatu nemaju informacija o otpuštanju radnika u firmama koje imaju sindikalne organzacije.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da distributivna preduzeće ERS neće isključivati električnu energiju potrošačima koji ne budu platili račune za vrijeme vanredne situacije.

Na pitanje da li su dobili smjernice, u ERS kažu da pripremaju set mjera koje će da olakšaju poslovanje privredi, kao i građanima koji su pogođeni mjerama nastalim zbog pandemije vrusa korona.

– U svakom slučaju, pozivamo sve one koji mogu da plaćaju svoje obaveze na vrijeme kako ne bilo dovedeno u pitanje poslovanje same ERS, ali i proizvodnja električne energije – navode u ovoj javnoj kompaniji.

U banjalučkom „Vodovodu“, koji snabdjeva najviše potrošača u RS pitkom vodom, kažu da su i prije proglašenja vanredne situacije imali razumijevanje za potrošače, a naročito za one kategorije koje iz nekog razloga nisu mogle izmirivati račune redovno.

– Dok traje vanredna situacija, nijednog potrošača nećemo isključiti sa vodovodne mreže – poručuju iz „Vodovoda“ koji apeluju na potrošače da maksimalno vode računa o potrošnji vode i da se racionalno ponašaju.

Republički štab za vanredne situacije preporučio je komunalnim preduzećima, ERS i telekom operaterima da u ovom periodu ne obračunavaju zatezne kamate potrošačima koji ne budu mogli da plate račune.

Vlada uplaćuje poreze i doprinose

Premijer RS Radovan Višković rekao je da je Vlada odlučila da uplati poreze i doprinose za radnike iz ugostiteljstva i dijelom iz trgovina pod uslovom da poslodavci uplate neto platu zaposlenima.

– Analizirano stanje sa terena i krajem marta imaćemo konkretnije podatke. U svakom slučaju, pomoći ćemo privredi i poslodavcima pod uslovom da ne otpuštaju radnike – poručio je Višković.