Štab za vanredne situacije uputio apel građanima opštine Srbac

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Republici Srpskoj, Štab za vanredne situacije opštine Srbac podsjeća građane da su dužni da se pridržavaju svih mjera propisanih zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije, a u cilju sprečavanja širenja pandemije virusa korona i očuvanja zdravlja i ljudskih života.

Nagli porast broja zaraženih u gotovo svim opštinama i gradovima Srpske veoma je zabrinjavajući o čemu svjedoči sve veći broj oboljelih lica sa teškim simptomima koji se nalaze na bolničkom liječenju i priključeni su na respirator, a svakodnevno jedan broj njih gubi životnu bitku sa ovom bolešću.

Među najugroženijima su građani starije životne dobi i osobe koje boluju od raznih hroničnih oboljenja, a svjedoci smo da su sve više životno ugroženi i građani srednje i mlađe životne dobi koji obolijevaju u sve većem broju. Virus je sve više prisutan među djecom i omladinom koji mogu potencijalno zaraziti neke od svojih ukućana ili sugrađana koji su u rizičnoj grupi i time ugroziti njihov život.

Svjedoci smo da je relaksiranjem mjera došlo do opuštanja građana koji sve manje koriste zaštitna sredstva i nezaštićeni dolaze u kontakt sa velikim brojem ljudi, što je i dovelo do naglog porasta broja oboljelih, a time i povećanog broja fatalnih ishoda.

Zbog toga se apeluje građanima da prilikom izlaska iz svojih domova obavezno sa sobom nose zaštitnu masku koju su dužni da nose u zatvorenim prostorima, a preporučuje se da se koristi i na otvrenom u slučaju kontakata sa većim brojem lica. Takođe je neophodno da se poštuje distanca između drugih lica u rastojanju od najmanje dva metra i da se tokom dana često peru ruke sapunom i vodom ili koriste gelovi za suvo pranje ruku.

Naročito su dužni da se ovih mjera pridržavaju radnici u trgovinskim i ugostiteljskim objektima i građani koji koriste njihove usluge, kao i radnici zaposleni u privrednim subjektima zbog veće mogućnosti međusobnog kontakta.

Ujedno skrećemo pažnju građanima, nevladinim i drugim organizacijama da se do daljeg moraju otkazati sve planirane manifestacije i događaji koji podrazumijevaju okupljanja u grupama većim od 50 lica, u skladu sa zaključkom Republičkog štaba.

Takođe napominjemo građanima koji planiraju organizaciju privatnih i drugih proslava u svojim domaćinstvima da su dužni da ih prilagode važećem zaključku dok se ne poboljša epidemiološka situacija, dok se u slučaju sahrana preporučuje ožalošćenima da vjerski obred, ručak i posluženje organizuju isključivo u krugu najuže porodice.

Apeluje se svim trgovinskim, ugostiteljskim i drugim objektima da su obavezni da se pridržavaju važećih naredbi o radnom vremenu koje su propisane od strane republičkog i opštinskog kriznog štaba.

Svako nepoštovanje bile koje od navedenih mjera biće sankcionisano od strane opštinskih inspekcija, komunalne policije i pripadnika Policijske stanice Srbac koji će u narednom periodu pojačati kontrolu i ukoliko se ukaže potreba kazniti neodgovorne pojedince ili subjekte.

Samo odgovornim i savjesnim ponašanjem, uz poštovanje svih propisanih mjera, možemo dobiti bitku sa ovom pošasti koja je zahvatila cijeli svijet i sačuvati zdravlje i živote svojih najmilijih!

Tagovi: