Štab u Srpcu: Situacija sa virusom korona sve teža, lična odgovornost pojedinca ključna

Štab za vanredne situacije opštine Srbac, pod predsjedavanjem načelnika opštine Mlađana Dragosavljevića, na današnjoj sjednici je razmatrao trenutnu epidemiološku situaciju u Srpcu i tom prilikom je zaključeno da se stanje pogoršava iz dana u dan jer je trenutno 197 građana u kućnoj izolaciji, među kojima je 60 aktivno zaraženih od virusa korona.

Od početka pandemije zaraženo je 219 osoba, od čega se oporavilo 156, a troje lica je preminulo. Ukupno su izdata 1292 rješenja o kućnoj izolaciji a iz izolacije su do sada izašle 1092 osobe.

Direktor Doma zdravlja, Mirko Stojić, rekao je da zdravstveni sistem za sada dobro funkcioniše, ali da je opterećen sve većom pojavom građana koji imaju izražene tegobe kao i odsustva jednog broja radnika ove ustanove, tačnije petoro, koji se nalaze u kućnoj izolaciji, a neki od njih i na bolničkom liječenju.

"Pandemija je u velikom zamahu o čemu svjedoči stalni porast oboljelih građana. Situacija prijeti da bude još nestabilnija tako da zamoljavam građane da pokažu maksimalnu odgovornost i adekvatno se zaštite, te smanje javna okupljanja i druženja", rekao je Stojić.

Komandir Policijske stanice Srbac, Nebojša Novaković, rekao je da se jedan broj policijskih službenika takođe nalazi u kućnoj izolaciji ali da uspjevaju izvršiti sve propisane zadatke, iako rade u otežanim uslovima.

"Apelujem građanima da poštuju propisane mjere jer je situacija veoma ozbiljna. Mi ćemo i u narednom periodu obavljati kontrole i vršiti sankcije u domenu naših nadležnosti", rekao je Novaković.

Na jučerašnjoj sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije donesena je odluka da se skrati radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 22 časa a odlučeno je da se nastava u školama ne odvija u narednih sedam dana, tako da će se časovi odvijati putem elektronskih komunikacija.

Vrtići rade normalno, ali uz smanjen broj djece. Direktorica srbačkog vrtića Dijana Milanković rekla je da je uzrok tome najvećim dijelom što su njihovi korisnici ostali kod kuća zajedno sa starijom braćom i sestrama koji ove sedmice ne idu u školu.

"Trenutno je 59 djece u našoj ustanovi a odsutno je oko dvadesetak u odnosu na prošlu sedmicu. Sve aktivnosti se odvijaju po planu i primjenjujemo sve mjere prevencije", rekla je Milanković.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Nenad Bilanović izrazio je uvjerenje da će skraćenje rada ugostiteljskih objekata doprinijeti smanjenju broja novih slučajeva i dodao da su se svi ugostitelji uglavnom pridržavali naredbe o radnom vremenu.

"Naše inspekcije redovno obilaze ove objekte sa pripadnicima policije, a tokom vikenda je dolazila i republička inspekcija koja je kontrolisala da li vlasnici i radnici nose zaštitne maske, da li je postavljeno dezinfekciono sredstvo na ulazu i ostale mjere, i utvrđeno je da se uglavnom poštuju. Svi lokali su istakli na ulazu koliko mogu primiti posjetilaca i vidno je da je zadnjih dana manji broj omladine u odnosu na raniji period", rekao je Bilanović.

Na jučerašnjoj sjednici Republičkog štaba je upućen apel političkim partijama da se u narednih sedam dana suzdrže od organizovanja političkih skupova, što je preporuka i opštinskog štaba.

Takođe je izdata preporuka javnim preduzećima i ustanovama da organizuju proces rada u skladu sa trenutnom situacijom, odnosno da izvrše preraspodjelu dužnosti u slučaju da određen broj radnika ode u kućnu izolaciju, kako se ne bi ugrozilo funkcionisanje njihovog rada.

"Angažovani su radnici Doma zdravlja i Teritorijalne vatrogasne jedinice koji će već od danas ponovo krenuti sa dezinfekcijom javnih površina i prostorija i javnim preduzećima i ustanovama, među kojima će biti i sportska dvorana i Dom kulture jer se ovdje povremeno organizuju društvena i sportska dešavanja sa ograničenim brojem ljudi", rekao je načelnik opštine Mlađan Dragosavljević.

On je pozvao grane da budu savjesni i odgovorni i da dosljedno primjenjuju odluke i naredbe republičkog i opštinskog štaba jer od lične odgovornosti svakog pojedinca zavisi u kojoj mjeri će se širiti pandemija narednih dana.

Tagovi: