Srpčanka Nevena Koščica student generacije na stomatologiji u Banjaluci

Uz dobru organizaciju i jasnu viziju put do uspjeha je zagarantovan što je svojim primjerom potvrdila Nevena Koščica (25) iz Srpca, koja je sa prosjekom 9.30 proglašena za studenta generacije Medicinskog fakulteta u Banjaluci na programu stomatologija.

Priznanje u vidu zlatne značke je dobila na svečanoj promociji diplomiranih doktora medicine, stomatologije, magistara farmacije i diplomiranih medicinara zdravstvene njege koja je održana 15. novembra u Banskom dvoru u Banjaluci.

Da je njen uspjeh zaslužen svjedoči i to da je znanje i odlučnost pokazala još od srednjoškolskih dana kada je bila vukovac, a zatim i na prijemnom ispitu na fakultetu gdje je ostvarila najbolji rezultat. Zato i ne čudi što je u roku završila ovaj zahtjevni studij, i to sa najvećim ocjenama.

Za stomatologiju se opredjelila jer su je medicinske nauke oduvijek privlačile, a da će to biti njen životni poziv već je nagovijestila kao član Kluba mladih Crvenog krsta iz Srpca gdje je bila učesnik takmičenja u pružanju prve pomoći.

- Stomatologija je oblast koja se sve više razvija sa napretkom tehnologije i pruža širok spektar mogućnosti za dodatnu specijalizaciju i usavršavanje. To za mene predstavlja izazov i daje mogućnost da ispoljim svoju kreativnu stranu - kaže Nevena.

Kao član Debatnog kluba „Gims“ iz Srpca Nevena je osvajala najviša priznanja na republičkim takmičenjima. Na fakultetu je bila član studentske organizacije SAMSIC sa kojom je učestvovala na promocijama Svjetskog dana oralnog zdravlja kao i član sekcija prve pomoći i naučno-istraživačkog rada. Bila je tri godine i stipendista Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Srpčanka Nevena Koščica student generacije na stomatologiji u Banjaluci

Svoje znanje nadograđivala je na stomatološkim kongresima i radionicama gdje je dobila brojne sertifikate i stekla iskustvo koje će joj značiti u njenom životnom pozivu.

Jedna od njih bila je deseta naučno-stručna konferencija Studenti u susret nauci, održana prije dvije godine u Banjaluci, gdje je učestvovala sa temom „Uzroci nastanka proteznog stomatitisa kod pacijenata sa totalnim akrilatnim zubnim protezama“, pod mentorstvom profesorice Verice Pavlić sa katedre za paradontologiju i oralnu medicinu banjalučkog Medicinskog fakulteta.

- Saradnja sa ovim uvaženim stručnjakom koja se usavršavala u Japanu otvorila mi je nove mogućnosti i jako sam srećna što smo izradile čak i jedan zajednički rad koji je međunarodnog karaktera. Veoma me privlače doktorske studije i posjedujem veliki senzibilitet za naučno-istraživačku djelatnost. U tome je značaj imalo i bavljenje debatom u srednjoj školi koja mi je pomogla da unaprijedim oratorske sposobnosti i razvijem kritičko mišljenje - kaže Nevena.

NJen uspjeh i zalaganje prepoznala je i Komora doktora stomatologije Republike Srpske koja joj je nedavno na svečanoj skupštini dodijelila priznanje za najuspješnijeg studenta stomatologije.

- Ovo priznanje je za mene posebna satisfakcija s obzirom da ga dodjeljuju upravo doktori stomatologije koji time potiču profesionalni i lični razvoj mlađih kolega. Zahvalna sam članovima Komore što su prepoznali trud i odlučili da ga nagrade a posebno predsjedniku Komore, doktoru Saši Dabiću, koji se odrekao godišnjeg honorara u cilju nagrađivanja kako mene, tako i drugih studenata i kolega - rekla je Nevena.

Prema njenim riječima, nagrade koje je dobila su vjetar u leđa za buduće životne izazove i obaveza da stečeno znanje opravda i nadogradi.

- Sada mi je cilj da se zaposlim u struci što može da predstavlja problem, jer je konkurencija velika, ali vjerujem da vrijedni i marljivi ljudi kad-tad dođu do željenog posla. Ne isključujem mogućnost odlaska u inostranstvo ukoliko u Srpskoj ne dobijem priliku, ali za sada vjerujem u viziju stvaranja budućnosti u svojoj zemlji - smatra Nevena.

Opština Srbac