Srbac: Podjeljen sadni materijal za plasteničku proizvodnju

U okviru projekta „Razvoj plasteničke proizvodnje na području opštine Srbac“, faza 2 projekta, juče je završena podjela sadnog materijala za 30 korisnika kojima su odobreni plastenici površine 100 kvadratnih metara sa sistemom za navodnjavanje i sadnim materijalom.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić rekao je za Radio-Srbac da se privodi kraju montiranje svih plastenika, a korisnicima je juče podjeljeno 360 komada sadnog materijala, od čega 180 paprika babure, 60 roge, 60 paradajza i 60 krastavaca.

“Prošle sedmice održane su obuke na temu „Tehnologija proizvodnje povrća u plasteniku“ i „Mogući problemi u toku proizvodnje povrća u plasteniku” a predavač je bio diplomirani inženjer poljoprivrede Draško Bašić. Vrijednost druge faze projekta je 90.745 KM, od čega su 75 odsto donatorska sredstva, a 25 odsto su sredstva opštine Srbac i korisnika” rekao je Miholjčić i dodao da su plastenici površine 100 metara kvadratnih i uz njega se dobija sistem za navodnjavanje.

Za korisnike će u sklopu projekta biti organizovan i obilazak plastenika od strane stručnog predavača Draška Bašića od kojeg će na licu mjesta dobiti dodatne sugestije i upute koji će im biti od koristi u budućoj plasteničkoj proizvodnji.
Sadni material je dobio i Stojan Miličević iz Nožičkog, stopostotni ratni vojni invalid koji nam je rekao da već ima jedan plastenik ali je dotrajao te da će mu dobro doći novi koji ima jaču konstrukciju.

“Proizvodim povrće uglavnom za svoju porodicu jer imam petoro unučadi i želim da jedu domaće. Ovo mi mnogo znači jer sve što sami proizvedemo, zdravije a svojoj djeci ne preporučujem da kupuju hranu iz uvoza. Sijemo svašta pomalo, uglavnom za svoju porodicu” rekao je za Radio-Srbac, Stojan Miličević.

Projekat se finansira od strane Švajcarske agencije za razvoj i saradnju i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija UNDP BiH, a realizuje uz podršku Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS i Ministarstva finansija RS.

Tagovi: