Šesta sjednica Skupštine opštine: Pozitivan finansijski rezultat i pored pandemije

Pod predsjedavanjem Miloša Budića, u Srpcu je danas održana šesta redovna sjednica Skupštine opštine Srbac.

Sjednici su prisustvovala 23 odbornika koji su razmatrali dnevni red od 44 tačke. Odsustvo na sjednici su pravdali odbornici Dragan Lepir i Siniša Jejinić.

Najviše pažnje privukle su tačke u kojima se raspravljalo o izvršenju budžeta opštine Srbac za 2020. godinu kao i Nacrt odluke o usvajanju Rebalansa budžeta opštine Srbac za 2021. godinu. Obje tačke usvojene su većinom glasova, dok su odbornici opozicije bili uzdržani po ovim pitanjima.

Rebalans budžeta obrazložila je načelnica Odjeljenja za finansije Zorica Popović, a u diskusiji o budžetskim dokumentima učestvovali su odbornici Branko Grahovac, Mićo Malbašić, Mara Cvijanović – Delević, Saša Jovičić i načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno komunalne djelatnosti Dario Kresojević.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević je rekao da je, iza lokalne uprave, uprkos pandemiji virusa korona, jedna uspješna godina u kojoj su ostvareni prihodi bili veći od rashoda i to za 250.000 KM.

“Zahvalnost svakako ide Vladi Republike Srpske koja je pomogla u punjenju opštinskog budžeta i omogućila da ostvarimo pozitvnu razliku”, rekao je načelnik Dragosavljević.

Kada je u pitanju Nacrt Rebalansa budžeta za 2021. godinu, osnovni motiv bio je uvrštavanje pozicije za izgradnju zgrade za mlade bračne parove, što je usvojeno većinom glasova.

“Opozicija je predložila određene izmjene u Nacrt rebalansa. Ukoliko bi se ti prijedlozi realizovali na način kako su predložili, došli bismo u problem sa normalnim funkcionisanjem Opštinske uprave. Mi smo već ovim Nacrtom rebalansa povećali sredstva za socijalno ugrožene kategorije stanovništva kao i sredstva za pomoć boračkim kategorijama i ratnim vojnim invalidima. Prijedloge opozicije ćemo detaljno analizirati, i ukoliko bude realno, uvrstiti u Prijedlog odluke o usvajanju Rebalansa budžeta opštine Srbac za 2021. godinu”, rekao je načelnik Dragosavljević.

Odbornici su sa 16 glasova za i sedam uzdržanih usvojili i Plan kapitalnih investicija za prošlu godinu u kojem je navedeno da je od 22 investicije realizovano u potpunosti 19, dok su ostala tri projekta u toku.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić rekao je da je u toku realizacija projekta rekonstrukcije potisno-distributivnog cjevovoda od izvorišta “Prijebljezi” do naselja Povelič, rekonstrukcija vrbasko-savskog nasipa uz sanaciju crpnih stanica i izgradnja društvenog doma u Razboju LJevčanskom.

Odbornici su razmatrali i usvojili Informaciju o radu Policijske stanice Srbac za prvo tromjesečje ove godine, koju je podnio komandir Siniša Šnjegota. On je istakao da je stanje bezbjednosti na području opštine Srbac, u pomenutom periodu, zadovoljavajuće i naglasio da je potrebno preduzeti mjere i radnje, kako na održavanju dostignutog nivoa bezbjednosti, tako i na daljem poboljšanju.

Dužu diskusiju je izazvao prijedlog odluke o davanju u zakup prostorije političkom subjektu OO SDS Srbac, gdje su odbornici SDS tražili da im se prostorije daju u zakup na period od četiri godine, a ne na šest mjeseci.

Bez diskusije, većinom glasova odbornika usvojen je izvještaj o stanju upravnog rješavanja u Opštinskoj upravi opštine Srbac za 2020. godinu koji je podnio zamjenik pravobranioca Republike Srpske, sjedište Banja Luka Milan Rakita.

Usvojen je i izvještaj o stanju pripremljenosti sistema protivgradne zaštite na teritoriji opštine Srbac za protivgradnu sezonu.

Skupština je većinom glasova odbornika imenovala na period od četiri godine direktora Radio Srpca LJiljanu Koščicu, direktora Centra za kulturu i sport Radovana Mitrakovića i direktora Centra za socijalni rad Slađanu Potkonjak.

Sjednica je završena odborničkim pitanjima. O ostalim važnijim tačkama dnevnog reda informisaćemo vas narednih dana u našim izvještajima.

Tagovi: