SDS zaboravio prijaviti sopstvene kandidate za odbornike CIK-u

Srpska demokratska stranka dostavila je 3. oktobra Centralnoj izbornoj komisiji spisak birača iz Republike Srpske koji su prijavljeni na fiktivne adrese u Srbiji, ali su zaboravili da na taj spisak stave i sopstvene kandidate za odbornike u SO Teslić Nikolu Stokića i Darka Lazića.

Podsjećamo, Stokić i Lazić su početkom oktobra otkrili sopstvena imena na preliminarnom spisku birača za glasanje van BiH. Oni su za naš portal rekli da su ovaj slučaj prijavili CIK-u ne znajući da je njihova stranka u potpunosti zaboravila na njih. Na spisku koji je SDS poslao CIK-u nalazi se 1.300 „sumnjivih“ Teslićana, ali se ne nalaze Stokić i Lazić.

„Imali smo 24 sata da napravimo taj spisak. Toliko vremena nam je CIK dao. Greška je bila neminovna. Ovo vjerovatno nije jedini propust, ali CIK je znao da će to da se desi, jer je vremena naprosto bilo premalo. Oni su taj slučaj prijavili tužilaštvu i policiji, ali opet ništa nije učinjeno“, kaže za naš portal izvor iz vrha ove stranke.

Nikola Stokić smatra da je riječ o tehničkoj grešci. On kaže da su nepravilnosti prijavljivali u stranku koja je to trebala dalje da „protokoliše“.

„Nas su možda prozvali, ali šta je CIK preduzeo po pitanju ostalih sumnjivih adresa? Sve je išlo preko stranke i greška je moguća. Nije nas niko namjerno zaboravio“, ističe Stokić.

Lazić kaže da je pitao „ljude u stranci“ da li se njegovo ime nalazi na spisku koje je poslano uz žalbu CIK-u. Rečeno mu je da jeste.

„Ovo je očigledno greška. Stokić i ja smo naše slučajeve prijavili Tužilaštvu u Doboju i teslićkoj policiji i nema nikakvog razloga da lažemo da smo isto učinili i prema CIK-u. Prijave u Tužilaštvo i policiju smo nosili sami, spisak u CIK je trebala da preda stranka“, kazao je Lazić.

Portparol Tužilaštva u Doboju Slobodanka Lukić kaže da su Stokić i Lazić krivične prijave protiv nepoznatih lica podnijeli 2. oktobra.

„Prijave su podnesene zbog sumnje na zloupotrebu njihovih ličnih podataka i to nakon što su pronašli svoja imena na spisku birača za glasanje van BiH. Oni su saslušani u svojstvu svjedoka. Provjerićemo njihove navode i prikupiti relevantnu dokumentaciju, a nakon toga će biti donesena i tužilačka odluka u ovom predmetu“, kazala je Lukić.

U CIK-u ističu da im nisu dostavljene ovjerene izjave Nikole Stokića i Darka Lazića, niti njihove prijave. U ovoj instituciji „odlučno demantuju i negiraju navode u tekstu 'Nečuvena krađa glasova: CIKnuo spisak birača van BiH'“ koji je objavljen 27. oktobra.

„Reagovali smo odmah po saznanju o mogućim zloupotrebama u procesu podnošenja prijava za glasanje izvan BiH. Prvi put je objavljen izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH i pozvani su svi birači koji tvrde da ih je neko bez njihovog znanja i mimo njihove volje prijavio da glasaju izvan BiH da Centralnoj izbornoj komisiji BiH dostave ovjerenu izjavu o tome“, kažu u CIK-u.

Međutim, slučaj Nikole Stokića i Darka Lazića su tek vrh ledenog brijega. Na finalnom spisku birača koji će glasati van BiH nalazi se i Biljana Radić. Njeno ime se pojavilo i na preliminarnom spisku. Ona je 2. oktobra, u popodnevnim časovima, o ovome ličnom obavijestila Centralnu izbornu komisiju tražeći da se njeno ime briše iz ove evidencije. To nije učinjeno.

Potpisanu izjavu CIK-u poslao je i Dalibor Vuković.

„Uvodim u spisak glasača registrovanih za glasanje iz inostranstva pronašao sam svoje ime i prezime i datum rođenja. Registrovan sam za glasanje iz Srbije. Kategorički izjavljujem da nikada nisam živio u Srbiji, niti sam potpisao bilo kakvu prijavu za glasanje iz inostranstva, pogotovo ne iz Srbije. Tvrdim da je neko zloupotrijebio moje dokumente i podatke i falsifikovao moj potpis“, stoji u Vukovićevoj izjavi.

Za glasanje iz Srbije je prijavljena i Bahrija Nikolić. I ona je CIK-u dostavila potpisanu iujavu u kojoj se navodi da je neko falsifikovao i zloupotrijebio njene podatke. Uprkos tome, njeno ime se i dalje nalazi na spisku birača van BiH.

Goran DAKIĆ