Sastav “Gorilaz” priprema dugometražni animirani film

Pioniri rok animacije, kultni britanski sastav “Gorilaz” u saradnji sa striming divom “Netfliksom” snimaju sopstveni dugometražni film.

Ovo je logičan korak u karijeri grupe, koja je nakon sedam studijskih albuma, brojnih video-spotova, sopstvenog veb serijala “Song Machine”, te zapažene saradnje sa kultnim animiranim serijalom “The Powerpuff Girls” napokon odlučila da zaokruži mitologiju grupe kroz sopstveni film. Animirani avatari koji predstavljaju bend iz stvarnog života imaju komplikovanu istoriju i bekgraund od njihovog istoimenog debija, ali planira se da film proširi njihove priče u dugometražni narativ. Dejmon Albarn, lider grupe, zvanično je objavio da je “Netfliks” dao zeleno svjetlo za film.

- U Los Anđelesu pripremamo dugometražni animirani film sa “Netfliksom”. Imamo sesiju pisanja u Malibuu. To je nešto što želimo da uradimo dugo i prošli smo kroz toliko inkarnacija da bismo stigli do svog filma - rekao je Albarn.

Ovaj multitalentovani muzičar dodao je da je kreativna sloboda ključ saradnje.

- “Netfliks”, osim što sada na neki način upravlja ovim gradom, dobar je kao kreativni tim koji daje mnogo slobode autorima, što je nama važno, jer ne želimo da radimo film koji se ne uklapa u naš muzički univerzum - kazao je je lider grupe.

Poznati britanski muzičar, bivši član benda “Blur” i zapaženi solo umjetnik stvorio je “Gorilaz” sa strip autorom i muzičarem Džejmijem Hjulitom 1998. godine. Hjulit je dizajnirao likove za bend koristeći prepoznatljiv crtački stil koji je razvio u svojoj slavnoj seriji stripova “Tank Girl”. Producent Remi Kabaka Džunior pridružio se kasnije, a tokom godina bend je sarađivao sa brojnim drugim izvođačima, od “Mos Defa” do “Dejndžr Mausa” i Roberta Smita. Bendu se takođe pridružio Brus Vilis u muzičkom spotu za numeru “Stylo” koji bi mogao biti najluđa kombinacija crtanog filma i kameo nastupa slavnih. Čak su natjerali pokojnog filmskog velikana Denisa Hupera da snimi poduži vokal za pjesmu na njihovom drugom albumu “Damon Days”.

Izmišljeni bend čine pjevač 2-D, basista Mardok, bubnjar Rasel i gitarista Nudl. Neko vrijeme njihov basista bio je Ejs, vođa “Gangrin” bande iz crtaća “The Powerpuff Girls”, dok je Mardok bio u zatvoru, iako se on od tada ponovo pridružio bendu. Nudl je takođe nakratko zamijenjena kiborg verzijom.

Bend je promijenio mnogo različitih muzičkih stilova tokom godina, od pop i rok zvuka do hip-hopa i fanka, a način na koji su predstavljeni u svojim muzičkim spotovima bio je jednako različit. Likovi su uz manje varijacije ostali isti, ali su animirani u nizu različitih žanrova, stilova i tehnika uz spektakularne rezultate.

Strip

Protekle godine bend je povodom 20 godina od prvog albuma “Gorillaz” izbacio i obiman strip almanah “Gorilaz 2020”, koji je objavio izdavač “Z2 komiks”.

Ova raskošna knjiga ima 120 stranica u koloru, sa brojnim Hjulitovim umjetničkim radovima za bend. Knjiga u tvrdom povezu sadrži ekskluzivne stripove sa glavnim junacima koje čine postava grupe,  zagonetke, igre i niz specijalnih gostovanja saradnika sastava iz prošlosti i sadašnjosti.

(Glas Srpske)

Tagovi: