Sajam meda "Zdravomed" po 16. put u Gradišci

Pčelari iz Gradiške, Banja Luke, Laktaša, Srpca, Kozarske Dubice i Bihaća izložili su  mnoštvo pčelinjih proizvoda, pripravaka, čajeva i drugih proizvoda na Sajmu meda 'Zdravomed', organizovanog po šesnaesti put u Gradišci.

Goran Mirjanić, eminentni univerzitetski profesor i vodeći ekspert iz oblasti pčelarstva u regionu ,izložio je pčelinje proizvode, a ujedno je govorio i o projektu apiturizma.

„Pčelarstvo spaja ljude iz regiona. Naišli smo na razumijevanje gradskih vlasti i želimo da najavimo projekat 'Putevi meda', koji će se realizovati naredne godine.Naši potencijali su zaista veliki, ovaj kraj je ekološki idealan za pčelarstvo i to moramo znati iskoristiti“, rekao je profesor Mirjanić.

Saša Tomić spada u pčelare selice, koji svoja društva godišnje premiješta na više lokaliteta.Dobitnik je mnogih nagrada na sajmovima meda.

„Na obronke Kozare vozim pčele na kestenovu i lipovu ispašu, pored Save je amorfa  u Lijevče polju suncokret, livade i uljana repica. Najviše vremena posvećujem dobijanju matične mliječi, ali i spravljanju raznih pripravaka“, rekao je Tomić.

Sa mnoštvom ljekovitog bilja iz Bihaća je došao Ervin Husić. Ervin kaže da ga raduje dolazak na 'Zdravomed' jer Gradiščani vole da saslušaju i redovni su kupci.

„Ono što posebno ističemo i što je veoma traženo je slatki pelin. Zaista popravlja imunitet i uvjereni smo da ojača organizam i prema naletima koronavirusa“, rekao je Husić.

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške kaže da dva udruženja pčelara  'Amorfa' i 'Pčele i bilje' imaju značajnu podršku iz gradskog budžeta, te da će ona biti značajna i naredne godine.

Naših 150 proizvođača sa više od šest hiljada košnica su respektabilna fabrika na otvorenom. Imamo zdravo ekološko pčelarstvo i namjeru da napravimo veliki iskorak i u pčelarskom turizmu  ili apiturizmu“, rekao je Adžić.

Loše vrijeme i problemi sa korona virusom spriječili su pčelare iz Doboja, Petrova i sa Ozrena, da izlože svoje proizvode.

 Sajam meda 'Zdravomed' uz podršku gradiških vlasti organizuje Turistička organizacija Gradiška i potrajaće tri dana.

B.Grgić

Tagovi: