Roditelji iz pakla

U Skoplju je uhapšen otac tri maloljetnice zbog obljube i prodaje jedne kćerke, a njegova supruga zbog podvodjenja, saopštilo je danas Tužilaštvo Severne Makedonije.

Kako se navodi, u akciji policijske jedinice za suzbijanje trgovine ljudima privedene su tri osobe – otac šestoro djece od kojih su tri maloljetne djevojčice, majka i muškarac kojem je podvodila svoju maloljetnu kćerku.

Precizira sa da je otac, koji je prvosumnjičeni, u dužem vremenskom periodu “vršio obljubu jedne od svojih maloljetnih kćerki”, dok je drugoosumnjičena “zloupotrebljavajući položaj majke djeteta, koje nije napunilo 14 godina, podvodila tu djevojčicu trećeosumnjičenom za novčanu nadoknadu”.

Majka je, dodaje se, “vodila djevojčicu trećeosumnjičenom u njegovu kuću za novčanu nadoknadu od po 2.000 denara (oko 32,5 evra), a nekada i po 500,00 denara (oko osam evra), prinuđavala je da se skida i da sa njim ima seksualne odnose, a ukoliko je dijete odbijalo majka je upotrebljavla fizičku silu”.

Prema Tužilaštvu, otac je zlouptrebljavajući svoj položaj prodao za 3.000 evra svoju kćerku muškarcu na Kosovu, kojeg je pronašao preko Interneta.

“Nakon što mu je bilo isplaćeno 3.000 evra, djevojčica je odvedena na Kosovo zbog sklapanja prinudnog braka. Poslije dva mjeseca ona je došla u goste kod roditelja, a prvoosunmjičeni je nije vratio na Kosovo pravdajući se da je mnogo daleko i nastavio da vrši obljubu svoje maloljetne kćerke”, navodi se u saopštenju.

Sve troje uhašenih su izvedeni pred sudiju za prethodni postupak skopskog krivičnog suda, koji je prihvatio predlog Tužilaštva za organizovani kriminal Sjeverne Makedonije i odredio im pritvor od 30 dana.

Otac je, kako je saopšteno, osumnjičen za dva produžena krivična djela – “rodoskrnavljenje” i “trgovinu djetetom”, dok su drugo dvoje osumnjičeni za produženo krivično djelo “trgovina djetetom”.

Po uputama tužioca, maloljetnice je zbrinuo Međuopštinski centar za socijalni rad Skoplje, a za krivična djela za koje su se terete osumnjičeni predviđena je kazna zatovra od najmanje deset godina, odnosno do 12 godina za djela za koje se terete trećeosumnjičeni.

 (bl portal)

Tagovi: