Ribari iz Save izvadili lobanju nepoznatog stvorenja

Željko Barišić, iskusni ribolovac iz Bok Jankovca kod Gradiške, izvukao je iz Save lobanju za sada nepoznatog stvorenja. Lobanja je , prema njegovim riječima izvađena na području Mačkovca, oko pet kilometara nizvodno od Gradiške, sa dubine od 20 metara. Svi su ostali zapanjeni,kada su vidjeli do sada neviđene ostatke životinjske glave.

„Evo vidite ovdje su ostaci rogova, pa čovjek može pomisliti da je ovca, koza ili nekakvo rogato stvorenje. Ali evo i kljova,koje su bile dugačke.Ne može biti ni divlja svinja, jer svinje nemaju rogove, a i lobanja svinje bi za ovolike kljove trebala biti mnogo veća“ kazao Barišić.

I dok Barišić i njegovi prijatelji nagađaju o kojoj životinjskoj vrsti se radi, mjereći od oka starost lobanje hiljadama godina, stručnjaci su obazrivi.

Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška i ekspert za podvodnu muzeologiju , oprezno je procijenio da bi moglo da se radi o lobanji jelena ili neke druge praistorijske životinje.

“Mislim da je 99 odsto na slici dio kičmenog stuba, početak ili kraj, samo nisam siguran koje životinje, praistoriskog mamuta ili jelena. Ništa bez detaljnog pregleda, vrlo brzo ćemo biti precizniji", rekao je Vujinović.

Zanimljivo je da su se u šupljinama lobanje pojavili sedimenti koji potvruju da se zaista radi o starom dijelu skeleta. Posebno su zanimljive dvije izrasline, koje podsjećaju na oči , što čitavoj kosti daje veoma mističan izgled.

Barišić najavljuje da će ,čim proslavi Božić ,razriješiti misteriju uz pomoć stručnjaka iz Zavičajnog muzeja Gradiška . Do tada će o ovoj lobanji svoja mišljenja dati mnogobrojni lovci i ribolovci, a u Bok Jankovcu i Mačkovcu su poznati baš po lovačkim pričama i raznim zgodama.

Boško Grgić

Tagovi: