Proslavljena krsna slava Pokrov Presvete Bogorodice i Dan opštine Srbac

Proslava krsne slave Pokrova Presvete Bogorodice i Dana opštine Srbac, danas je okončana brojnim svečanostima koje su započele u jutarnjim časovima kada je u hramu Pokrova Presvete Bogorodice održana sveta liturgija koju je služio protosinđel Teofil uz sasluženje arhijerejskog namjesnika iz Kozarske Dubice Slobodana Malinovića i sveštenika srbačkog namjesništva.

Liturgiji su prisustvovali predstavnici Opštinske uprave, na čelu sa načelnikom opštine Mlađanom Dragosavljevićem i predsjednikom Skupštine opštine Milošem Budićem, a među priutnima je bila i ministar finansija u Vladi Republike Srpske, Zora Vidović, koji su uzeli učešće i u drugim današnjim događajima.

Nakon toga je formirana svečana litija u kojoj su pored sveštenika i predstavnika opštine, učestvovali članovi folklornih društava i pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice koji su nosili ikone i zastave, a učešće su uzele i brojne druge organizacije, udruženja i građani.

Kolona se kretala ulicama Srpca, prolazeći kraj gradske pijace do užeg centra grada, gdje su je brojni vjernici dočekali i pozdravili na veliku radost. Ova veličanstvena povorka je stigla do hrama Vaskrsenja Gospodnjeg gdje je obavljen slavski obred uz lomljenje slavskog kolača. 

Protosinđel Teofil je obraćajući se vjernicima poželio dobro zdravlje i sreću sa željom da slavimo krsnu slavu još dugi niz godina i da nas bude još više nego do sada.

Ceremonija je nastavljena na gradskom trgu gdje je organizovano posluženje za sve građane koje je pripremila Opština Srbac, a bili su izloženi i domaći slani i slatki specijaliteti koje su pripremali članovi folklornih društava.

Po prvi put je ulicama Srpca organizovan i defile konjičkih klubova, vlasnika konja i fijakera i Žandarmerije Republike Srpske što je izazvalo veliku pažnju građana koji su se rado slikali sa učesnicima ove smotre.

Priređen je i kulturni program u vidu Pokrovskog dana folklora u kojem su učestvovali: Dječiji vrtić “Naša radost” Srbac, KUD “Đerdan” Kukulje, Ansambl narodnih igara “Lijevče” Razboj i SKUD “Beli anđeo” Srbac.

Prije početka koncerta, prisutnima se obratio načelnik opštine Mlađan Dragosavljević koji je svim građanima Srpca uputio najiskrenije čestitke povodom krsne slave koja je i ove godine zajednički obilježena sa Pravoslavnom crkvenom opštinom Srbac.

Tokom današnjeg dana, na gradskom trgu je organizovan i sajam zimnice i narodnih rukotvorina koje su izrađivale i pripremale članice Udruženja žena Srbac.

U sklopu obilježavanja Dana i krsne slave opštine Srbac sinoć je u holu Doma kulture u Srpcu održana izložba radova sa proteklih 38 saziva bardačke kolonije a nakon toga i svečana akademija na kojoj su dodijeljena najviša opštinska priznanja. Dan ranije, u utorak 12. oktobra, održan je parastos na centralnom spomen obilježju u znak sjećanja na poginule borce. Zbog loših vremenskih prilika juče nije mogao biti organizovan Pokrovski dan sporta u kojem je trebalo učestvovati blizu 300 mladih sportista i rekreativaca.

Krsna slava opštine Srbac se proslavlja 14. oktobra, na dan Pokrova Presvete Bogorodice a Dan opštine se ranije proslavljao 2. novembra, u znak sjećanja na ovaj datum prije 88 godine kada je odlukom ministra Kraljevine Jugoslavije tadašnji Bosanski Svinjar preimenovan u Srbac.

Više fotografija sa današnje manifestacije možete pogledati u fejsbuk grupi Opštine Srbac OVDJE.

Tagovi: