Preminuo Miroslav Ćiro Blažević

U Zagrebu je umro Miroslav Ćiro Blažević. Legendarni nogometni trener i bivši selektor fudbalske reprezentacije BiH preminuo je u 88. godini nakon duge borbe s rakom.

Bolest mu je prvi put dijagnostikovana 2011. godine, dva puta ju je pobijedio, ali treći put nažalost nije uspio.

Miroslav Ćiro Blažević rođen je 10. februara 1935. godine u Travniku u kojemu je i započeo, kako je sam uvijek govorio, skromnu igračku karijeru. Rođen je kao osmo, najmlađe dijete Katarine Blažević (rođene Matovinović) i Mate Blaževića. 

Njihovo prvo dvoje djece Ivica i Marica, o kojima roditelji ostaloj djeci nisu puno govorila, umrla su u dobi od nekoliko mjeseci od Španske gripe, a Miroslav je imao i sestre Jelenu  i Dragicu, braću Antu  i Joška , a starija sestra Jozefina živi u Zagrebu.

U igračkoj karijeri nastupao je za Travnik, zagrebačke Dinamo i Lokomotivu, Sarajevo, Rijeku, te švajcarske klubove Sion i Moutier.

Kao 33-godišnjak je 1968. godine postao trener Veveyja, a već nakon dvije sezone dolazi do prvog od 11 trofeja u trenerskoj karijeri - osvajača 1. lige Švajcarske.

Svoju punu afirmaciju i priznanje za svoj rad stekao je na kraju sezone 1981/1982 kada je donio titulu Dinamu nakon 24 godine čekanja, kasnije će se pokazati i posljednju u Jugoslaviji.

 

 

Tagovi: