Poznati se opraštaju od Saše Petrovića: "Maestro filmske glume"

​Tužna vijest o smrti bh. glumca Saše Petrovića sinoć je uzdrmala region, a potom su se njegovi prijatelj, kolege i javne ličnosti počeli opraštati od njega.

Prvi se od Saše oprostio bh. redatelj Srđan Vuletić, koji je s glumcem sarađivao na filmu "Teško je biti fin".

- Dragi Sale nadam se da si na boljem mjestu. Hvala za sve - napisao je bh. reditelj, nakon čega su se počele nizati oproštajne poruke na društvenim mrežama.

Među onima koji su se javno oprostili od bh. glumca je i njegova kolegica Jasna Beri.

- Dragi Saša, prerano si nas napustio. Neka te anđeli čuvaju ma gdje bio - napisala je Jasna Beri.

Uz oproštajnu poruku gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić opisala je glumca kao jednostavnog i neponovljivog.

- Kao rijetko koji glumac, znao si nas nasmijati i rasplakati briljantnim ulogama. Jedinstven i neponovljiv u originalnosti. Nesebičan u darivanju svojim jedinstvenim talentom i emocijama. I to malo duše, na kraju, poklonio je nama da nam bude lakše, sada kad ga više nema. Počivaj u miru dragi Saša - istakla je.

Ikonom urbanog Sarajeva smatra ga Jasmin Duraković, bh. redatelj i novinar, koji se također riječima hvale oprostio od legendarnog Saše.

Otišao je Saša Petrović. Glumac. I to veliki. Rekao bih - maestro filmske glume. Bio je, kao vrlo mlad, ikona urbanog Sarajeva zlatnih osamdesetih. Od tada ga i znam. Radili smo zajedno na filmu 'Nafaka'. Nezaboravno iskustvo. Svaka scena koju smo radili. Naročito mi je draga jedna od finalnih u filmu. Te scene nije bilo u scenariju, ali se on borio za svoj lik i obećao sam mu da ćemo je uraditi posljednjeg dana ukoliko ne padne mrak. Ispala je jedna od najboljih u filmu. Radili smo prije nekoliko godina i igranu tv seriju 'Dobrodošli u Orijent Express'. Nakon toga je malo snimao, bolest je činila svoje. Teško je večeras zaspati u Sarajevu. Njegova velika ljudska i glumačka duša ove noći leti u nebo - napisao je.

Iz Narodnog pozorišta Sarajevo oprostili su se od Saše, prisjećajući se uloga koje je odigrao u ovom teatru.

- Danas je preminuo Saša Petrović — regionalno poznati bh. glumac. Narodno pozorište Sarajevo pamtit će ga po ulogama u dramskim predstavama kao što je 'Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna'. Upućujemo iskreno saučešće porodici, prijateljima i kolegama. Ostat će u vječnom sjećanju - naveli su.

Zbogom druže Sale - napisao je kratko Alban Ukaj, među onima koji su poslali posljednji pozdrav legendi bili su Asja Krsmanović, Udružene glumaca i glumica BiH, Sarajevo Film Festival i mnogi drugi, prenosi Klix.

Podsjećamo, Aleksandar Saša Petrović preminuo je juče u Sarajevu nakon borbe s bolešću u 61. godini života.

nezavisne.com

 

Tagovi: