Poslije Njemačke i Francuske, Belgija proglasila blokadu: "Imamo samo jedan izbor"

Belgija je proglasila nacionalnu blokadu zbog porasta broja oboljelih od korona virusa, saopštio je premijer Aleksandar De Kro. Mjere stupaju na snagu 2. novembra.

"Naša zemlja je u vanrednoj situaciji. Pritisak je neizmjeran kao što smo nesumnjivo vidjeli posljednjih dana. Trenutno postoji samo jedan izbor, da svi podržavamo naše zdravstbo koliko god možemo. Moramo ograničiti naše fizičke konatke što je više moguće", naveo je on.

Međutim, ovo ne znači da zemlja ulazi u striktnu blokadu.

U Belgiji se, prema informacijam RTBF, zatvaraju sve prodavnice koje nisu od životnog značaja, zabranjuju se kućne posjete kao i svi izlasci iz domova sem u slučaju kupovine, kranje nužde ili obaveznog posla.

Zatvaraju se i spoljne granice Belgije za sva putovanja sem za ona koja spadaju u neophodna, a najavljuju se i pojačane policijske provjere.

U zemlji su tokom oktobra već zatvoreni svi barovi i kafići, maske su obavezne svuda na javnom prostoru, a na snazi je i policijski čas od 22 sata do 6 časova ujutru.

Zabranjeno je okupljanje više od četiri osobe, a zatvoreni su svi sportski i kulturni objekti.

Škole neće raditi do 15. novembra.

Belgija u posljednjie dvije nedjelje bilježi najveći broj zaraženih na 100 hiljada stanovnika u Evropi i drugu najvišu stopu smrtnosti u svijetu.