Poljoprivredni klaster GLS pokrenuo kampanju “Biraj borovnicu – domaću i svježu”

Poljoprivredni klaster GLS (Gradiška – Laktaši – Srbac) pokrenuo je lokalnu promotivnu kampanju pod nazivom “BIRAJ BOROVNICU – DOMAĆU I SVJEŽU” čiji je cilj upoznati potrošače sa jednom od najljekovitih voćnih vrsta, koje su izuzetno važne za zdravlje čovjeka, i na taj način pospješiti zdrave navike kroz konzumaciju ovog bobičastog voća.

Menadžer klastera GLS, Bojan Ćikić, rekao je da je implementaciji kampanje prethodilo istraživanje na osnovu koga su došli do saznanja da potrošači nisu upoznati s domaćim proizvođačima borovnice, ali i da bi rado kupovali domaće proizvode ukoliko bi se adekvatno informisali o proizvođačima i načinima kupovine ovog proizvoda.

Rezultati su ih dodatno motivisali i tako je nastala ova kampanja. Pored promocije samih proizvođača, krajnji cilj kampanje je da omogući direktno povezivanje proizvođača putem društvenih mreža i platforme Plodovi sela sa potrošačima.

“U planu nam je organizacija nekoliko manjih događaja u Banjaluci, Gradišci i Prnjavoru, kao i završne manifestacije “Dani borovnice”. Jedan događaj je već iza nas; održan je u Laktašima prethodni vikend. Zaista smo zadovoljni kako je sve proteklo i uprkos velikim vrućinama imali smo veliki broj posjeta na štandovima borovnice”, istakao je Ćikić.

Na ovaj način žele da doprinesu promociji domaće potrošnje i da pomognu lokalnim proizvođačima da lakše plasiraju svoje plodove.

Sam naziv kampanje kaže “BIRAJ” (zdrave navike i kupuj) “BOROVNICU” (kao jednu od najljekovitih voćnih vrsta). i to ne bilo kakvu borovnicu, već “SVJEŽU”, kako je i najslađa, i “DOMAĆU”, sigurnu, sa grmova naših proizvođača.

U ovoj godini, Poljoprivredni klaster „GLS“ započeo je razvojem plantažne borovnice kroz Projekat razvoja ruralne konkurentosti (RCDP), koji se finansira iz IFAD fonda, a kojeg provodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U cilju povećanja prinosa i kvaliteta borovnice, u saradnji sa svojom članicom, preduzećem „Naša borovnica“ iz Srpca, Poljoprivredni klaster GLS radi na ujednačavanju i podizanju nivoa tehnološkog uzgoja borovnice. Pa tako, proizvođači, osim što koriste istu prihranu i zaštitu, po prvi put imaju i savjetodavne usluge od strane stručnog tima, koji redovno obilazi i nadzire proizvodnju borovnice kod udruženih proizvođača.

Trenutno, grupu čine 10 proizvođača iz Srpca, Gradiške, Čelinca, Novog Grada i Petrova, a s obzirom na interesovanje za uzgoj ove kulture, treba očekivati mnogo veći broj i širenje na čitavu Republiku Srpsku.