Pogledajte koje mjere zabrane ostaju na snazi

Sve mjere zabrane, od javnog okupljanja do zabrane rada dječijih igraonica i škola sporta i dalje ostaju na snazi.

To je odluka Republičkog štaba za vanredne situacije u Srpskoj.

Kako je nedavno rečeno, frizerski i kozmetički saloni, ugostiteljski objekti i niz drugih privrednih subjekata, mogu početi sa radom od 11. maja uz pridržavanje svih neophodnih mjera.

Takođe, Republički štab stavio je van snage odluku o zabrani kretanja za građane tokom dana vikenda van mjesta njihovog prebivališta.

Relaksacija mjera u Republici Srpskoj od ponedjeljka 11. maja omogućiće početak rada većeg broja privrednih subjekata, između ostalog, ugostiteljskih objekata, frizerskih i kozmetičkih salona.

Bazeni, dječije igraonice, pozorišta, bioskopi, sportske organizacije i dalje nemaju dozvolu za rad. Na snazi ostaje i zabrana javnog okupljanja.

Za one koji će početi sa radom, odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije predviđene su neke izmjene u smislu trajanja radnog vremena.

„Od 11. maja do 25. maja nećemo definisati rad objekata kojima se dozvoljava rad u smislu preciziranja radnog vremena. Nego smo rekli da se njihov rad može organizovati u periodu koji ne narušava trajanje policijskog časa. Što znači, policijski čas počinje u 22h, do tog vremena svi radnici moraju biti u svojim domovima i poštovati policijski čas koji je na snazi“, kaže ministar trgovine i turizma RS Suzana Gašić.

Uz poštovanje svih preporuka i upustva, od ponedjeljka će svi hoteli, moteli i subjekti sličnog tipa, imati mogućnost pružanja usluga trećim licima, što do sada nije bio slučaj. Takođe, preporuke o smanjenju radnog vremena za ustanove koje vrše javna ovlaštenja u svim jedinicama lokalne uprave i samouprave, stavljaju se van snage.

„Ukida se da kažemo smanjenje obima rada zaposlenih. Zaposleni se vraćaju na svoja radna mjesta, pri čemu će se takođe morati poštovati distanca i sve druge mjere i preporuke IJZ i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS“, naglašava ministar trgovine i turizma RS, Suzana Gašić.

Dobra vijest i za strane državljane koji imaju poslove u BiH. Republika Srpska je u saradnji sa FBIH definisala proceduru u vezi sa ulaskom stranaca na teritoriju BiH. Procedurom je predviđeno izdavanje posebnog rješenja od strane nadležne inspekcije. Da bi dobili rješenje u ulasku, svi strani državljani dužni su da ispoštuju određene mjere i procedure.

„Da bi ta osoba mogla da dobije takvu vrstu rješenja, potrebno je ima potvrdu o negativnosti testa na virus korona od ovlašćene laboratorije, koja ne smije starija od 48 časova. Kao i pozivno pismo kompanije koju dolazi da obiđe. Takođe, osoba će biti dužna da kaže jasno mjesto prebivališta, kao i mjesto kompanije gdje će se obavljati određena djelatnost, kako bi to bilo navedeno adekvatno u rješenju. A shodno tom rješenju, osoba će imati mogućnost da i prije isteka ovih 14 dana napusti RS odnosno BiH.“, kaže ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Ministar zdravlja RS  je poručio da su svi privredni subjekti obavezni da vrše dezinfekcije svojih objekata, ali i da to mogu raditi samostalno, prema upustvima Instituta za javno zdravstvo RS.

Tagovi: