"Pod lupom" i Transparency International zajedno nadgledaju izbore

Pomjeranje termina lokalnih izbora sa 4. oktobra na 15. novembar nije poremetilo nevladine organizacije koje namjeravaju da organizovano prate i nadgledaju provođenje izbornog procesa.

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ u ovom izbornom procesu okuplja pet NVO, a po prvi put dodatno će im se priključiti i Transparency International (TI BiH) koji će u ulozi partnera kontrolisati zloupotrebu javnih sredstava u predizborne svrhe.

Aktivnosti TI BiH finansiraće Američka organizacija za međunarodni razvoj USAID kroz projekat „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“.

Ova organizacija je kao pripremu za svoj dio aktivnosti raspisala konkurs za angažovanje 72 posmatrača izborne kampanje. Nakon izbora posmatrači će imati obuku, a njihov rad je planiran tri mjeseca prije održavanja izbora.

Ostane li datum izbora 15. novembar posmatrači će rad početi 16. avgusta kada je planiran zvaničan početak izborne kampanje.

Pored uspostave rada tih posmatrača, TI BiH će angažovati i eksperte i monitore čiji zadatak će biti da izvještavaju o izbornom procesu.

TI BiH će uspostaviti sistem za izvještavanje sa terena praćenjem kampanja stranaka i predizbornih skupova, odnosno troškova kampanje.

Posmatrači će imati zadatak da prate i lokalne institucije i obrazac ponašanja političkih kandidata izbornih zvaničnika prije i tokom izborne kampanje. Cilj je da uoče i dokumentuju korišćenje javnih sredstava i pozicija na vlasti u svrhu izborne promocije i eventualnih zloupotreba. Kontrolisaće i javne radove u lokalnim zajednicama kako bi ih identifikovali kao moguću zloupotrebu javnih resursa u svrhu obezbjeđenja naklonosti birača.

Koaliciju “Pod lupom” finansira Evropska unija, a njene članice su Centri civilnih inicijativa, Udruženje građana DON Prijedor, Institut za razvoj mladih i zajednice ''Perpetuum Mobile'' Banja Luka, Centar za građansku suradnju Livno i Forum građana Tuzle.

Do sada je ova Koalicija provodila projekat građanskog, nestranačkog posmatranja Opštih izbora 2014.godine, Lokalne izbore 2016. godine, prije dvije godine Opšte izbore, a pratili su i prijevremene lokalne izbore u opštinama i gradovima BiH.

LJ. ĐURIĆ