Petrović prodaje struju koju je RiTE „Ugljevik“ dužan Slovencima

Dva mjeseca od presude prema kojoj je preduzeće Rudnik i termoelektrana (RiTE) „Ugljevik“ obavezno da „Elektrogospodarstvu Slovenije“ (EGS) isplati 131 milion maraka i isporučuje trećinu proizvedene električne energije, isporuka struje Slovencima još nije počela, zbog čega su radnici RiTE zabrinuti da će oni platiti cijenu neizvršavanje te obaveze.

- Od donošenja pomenute presude preduzeće RiTE „Ugljevik“ je bilo obavezno proizvoditi i isporučivati bilansirane količine električne energije, što je i činilo, dok je odlukama „Elektroprivrede Republike Srpske“ ta energija usmjeravana unutar sistema ERS-a, kao i na međunarodno tržište, a EGS-u nisu isporučivane obavezne količine električne energije - istaknuto je u sindikalnoj Urgenciji za hitno rješavanje pitanja odnosa sa slovenačkim Elektrogospodarstvom, koja je u posjedu portala CAPITAL.

Ovu urgenciju, Sindikat RiTE uputio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, premijeru RS Radovanu Viškoviću, ministru energetike i rudarstva Petru Đokiću, vršiocu dužnosti generalnog direktora „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) Luki Petroviću, kao i Sindikatu ERS-a.

U urgenciji naglašavaju da neće dozvoliti da finansijske obaveze, nastale zbog neisporučivanja jedne trećine električne energije EGS-u, od donošenja presude, padnu na teret preduzeća.

Zatražili su od nadležnih da hitno pronađu model za rješavanje pitanja odnosa sa EGS-om, koji neće ugroziti stabilnost poslovanja RiTE Ugljevik.

- Sindikalni odbor naglašava da je u prethodnom periodu redovno upozoravao nadležne institucije o ovom problemu, te ukazivao na potrebu proaktivnog djelovanja, posljednji put prije dva mjeseca, dopisom na koji nismo dobili nikakav odgovor niti smo uvidjeli da je ostvaren napredak u rješavanju ovog pitanja - upozoreno je u Urgenciji.

Smatraju da je neophodno hitno usaglašavanje stavova svih relevantnih institucija u RS kako bi otpočela isporuka jedne trećine električne energije.

Dodali su da su se za opstanak preduzeća spremni boriti svim raspoloživim sredstvima, s obzirom na to da ono obezbjeđuje egzistenciju velikom broju radnika i njihovim porodicama.

Upozorili su da će, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, Sindikalna organizacija zajedno sa oko 2.000 porodica biti prinuđena preduzeti sve raspoložive mehanizme radi očuvanja preduzeća koja obezbjeđuje egizstenciju i hrani njihove porodice.

S druge strane, u upravi RiTE uvjeravaju da će uskoro započeti sa isporukom struje Sloveniji, te da zaposleni nemaju razloga za strah.

Vršilac dužnosti direktora RiTE „Ugljevik“ Diko Cvijetinović za CAPITAL ističe da uskoro kreću sa isporukom jedne trećine električne energije Slovencima.

- Pregovori su u toku i uskoro ćemo krenuti sa isporukom jedne trećine električne energije. Razumijem zabrinutost radnika, ali razloga za strah nema jer mi, Matično preduzeće i Vlada činimo sve da to riješimo - rekao je Cvijetinović.

Na pitanje šta je do sada kočilo otpočinjanje procesa isporuke struje Slovencima Cvijetinović je rekao da nije ništa kočilo, da su od presude prošla dva mjeseca i da se to mora i tehnički i na drugi način pregovarati.

Podsjetimo, RiTE „Ugljevik“ je izgubila spor sa „Elektrogospodarstvom Slovenije“ težak 67 miliona evra, odnosno oko 131 miliona maraka.

Pored milionske odštete, RiTE je Slovencima dužna isporučivati i jednu trećinu struje koju proizvede.

capital.ba

Tagovi: