Petković oštetio Budžet RS za 1,5 miliona KM

Protiv direktora i vlasnika drvne industrije “Nova Borja” Stojka Petkovića podnesen je izvještaj Republičkom javnom tužilaštvu RS zbog sumnje da je nezakonitim poslovanjem oštetio budžet Srpske za 1,5 miliona maraka.

Prema informacijama koje su potvrđene portalu CAPITAL u PU RS, Petković se sumnjiči da je nezakonito trošio novac “Nove Borje”, da nije plaćao porez, da je nezakonito poslovao i oštetio budžet za spomenuti iznos.

Podnesen je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv odgovornog lica zbog postojanja osnova sumnje da je u sticaju učinio krivična djela nepravilno izdvajanje sredstava pravnog lica, neplaćanje poreza po odbitku i nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, čime je budžet Republike Srpske oštećen za 1,5 milion КM - rekli su nam u Poreskoj upravi RS.

U ovom predmetu, kažu dalje, istražne radnje su vršene u decembru 2023. godine te u januaru ove godine i to po prijavi 59 radnika “Nove Borje”, jer im nisu uplaćivani doprinosi i dio njihovih ličnih primanja.

Podsjećamo, Radnici “Nove Borje” raspušteni su kućama 22. novembra prošle godine bez obrazloženja i bez četiri zarađene plate do tada. Doprinosi radnicima nisu uplaćeni 67 mjeseci.

Naknadno, i to nakon pisanja portala CAPITAL, radnicima su uručena rješenja o plaćenom čekanju.

Petković je tada najavio da će “zaostale obaveze po pitanju isplata biti riješene u narednim danima”, te da će poslovođe pogona pozivati radnike na posao u zavisnosti od potrebe koja se ukazala. Nijedno obećanje do danas nije ispunjeno, a nadležne inspekcije demonstrirale su nemoć da natjeraju poslodavca da ispoštuje obaveze prema radnicima.

I ne samo to. Mašine koje je PU RS zapečatila, dva puta su otpečaćene, a četvoro najglasnijih koji su tražili plate i izmirenje dugovanja za doprinose, ovih dana su dobili otkaze.

Računi “Nove Borje”, svih šest, blokirani su mjesecima, a dva su ugašena.

Polovinom avgusta prošle godine, Vlada Republike Srpske poništila je 16 rješenja o reprogramu duga preduzećima koja ne izmiruju svoje obaveze, a prva među njima bila je upravo “Nova Borja”.

Ova kompanija se nalazi na listi najvećih dužnika za porez u RS. Njihov dug je krajem septembra iznosio 3,4 miliona maraka.

U PU RS su nam rekli da su preduzeli sve zakonom propisane mjere prinudne naplate i do sada naplatili dio duga.

Za sav dospjeli a neplaćeni  poreski dug poreskog obveznika donesena su rješenja o prinudnoj naplati i određeno izvršenje na sredstvima na žiro računu obveznika. Postupak prinudne naplate sprovodi se i na pokretnim stvarima. Okončan je popis i pljenidba i u toku je procjena vrijednosti, nakon čega će se pristupiti prodaji - rekli su u PU RS.

Takođe, pred Osnovnim sudom u Tesliću vodi se izvršni postupak na nekretninama u vlasništvu “Nove Borje”.

CAPITAL.ba

Tagovi: