"Perutnina Ptuj S" uskoro izvozi u EU

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas tokom posjete preduzeću "Perutnina Ptuj S" u Srpcu da će ova kompanije uskoro dobiti izvoznički broj čime će joj biti omogućen izvoz proizvoda u EU.

"Raduje me činjenica da menadžment ovog preduzeća ima dobru saradnju sa lokalnom zajednicom. Ovaj prerađivački kapacitet ima 150 lokalnih kooperanata, to je dobra šansa za razvoj peradarstva u Srpcu i veoma je značajno da se ovako organizovanoj kompaniji u Republici Srpskoj omogući izlaz na strana tržišta", rekao je Košarac novinarima.

Košarac je naglasio da će se u narednom periodu aktivno raditi na tome da se omoguće nova tržišta za proizvođače iz Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/, čime će Ministarstvo spoljne trgovine dati najbolji podsticaj razvoju prerađivačkih kapaciteta.

On je napomenuo da preduzećima iz Republike Srpske i FBiH treba dati istu šansu i mogućnost da se bave spoljnotrgovinskim prometom, ali da, nažalost, nije zatekao takvo stanje po dolasku na čelo ovog ministarstva.

"Kad je u pitanju izvoz pilećeg mesa, zatekao sam stanje da samo dva preduzeća, i to oba iz FBiH, imaju mogućnost izvoza u zemlje EU, što je za mene potpuno neprihvatljivo, poznavajući kakve kapacitete imamo u ovom sektoru", rekao je Košarac.

On je naglasio da je politika Ministarstva sada takva da neće biti privilegovanih, odnosno da svi koji ispunjavaju uslove mogu da obavljaju spoljno-trgovinski promet i sa EU i sa drugim tržištima.

Košarac je dodao da je iz tog razloga zahtijevao od Kancelarije za vetarinarstvo, koja je u sastavu Ministarstva spoljne trgovine i ekonoskih odnosa, da se preduzmu aktivnosti kako bi "Perutnina Ptuj" iz Srpca dobila izvoznički broj.

On je napomenuo da je prije posjete "Perutnini Ptuj S" razgovarao sa načelnikom opštine Srbac Mlađanom Dragosavljevićem, te da je veoma zadovoljan radom lokalne zajednice.

"Vodili smo konstruktivan razgovor. Načelnik razmišlja kako unaprijediti poslovni ambijent i na bazi naše saradnje smo utvrdili da ovoj kompaniji treba omogućiti izvoz kao razvojnu komponentu", dodao je Košarac.

Rukovodilac proizvodnje u "Perutnini Ptuj S" Velibor Popović rekao je da je prva proizvodnja u ovom preduzeću pokrenuta 2006. godine, a da su sada došli u poziciju da uskoro dobiju izvozni broj za EU.

"To će nam omogućiti pristup novim tržištima. Očekujemo da će nama biti lakše jer naš brend je poznat u Evropi. U cijelom ovom procesu moram se zahvaliti Kancelariji za veterinarstvo i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, koji su nam pomogli da dobijemo kvalitetne smjernice šta sve treba da uradimo da bi imali kalitetan proizvod na tržištu gdje možemo predstaviti i nas i naše institucije", naveo je Popović.

On je dodao da je u posljednje četiri godine uloženo mnogo u rekonstrukciju.

"U toku ove godine će biti završena ukupna investicija od 4,5 miliona KM, a prije tri godine smo uložili milion KM u sanaciju pogona. U narednom periodu očekujemo podizanje proizvodnje za 20 odsto", istakao je Popović.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević rekao je da je sa ministrom Košarcem razgovarao o važnim pitanjama za ovu opštinu, među kojima i o divljoj deponiji.

"Dogovorili smo se da zajedničkim djelovanjem nađemo sredstva iz fondova za sanaciju te deponije", rekao je Dragosavljević.