Parohija lepenička proslavila 130. godišnjicu hrama Svetog proroka Ilije

Srpska pravoslavna crkvena opština Lepenica organizovala je prije nekoliko dana obilježavanje velikog jubileja – 130 godina hrama Svetog proroka Ilije.

Tim povodom održana je sveta liturgija koju je predvodio otac Ilarion iz manastira Osovica.

Paroh lepenički Nenad Đurić izrazio je zadovoljstvo što je veliki broj vjernika danas prisustvovao liturgiji i molitveno proslavilo ovaj veliki jubilej.

„Hram Svetog proroka Ilije je najstariji hram na području opštine Srbac i zahvaljujući vjernom narodu ovog kraja nisu zaboravljene sve nedaće kroz koje je ovaj hram prolazio. Prvo je ovdje podignuta crkva brvnara koja je srušena, a potom i hram kojeg su spalili Turci, da bi na njegovim temeljima nikao ovaj današnji hram koji je osvećen 1891. godine”, rekao je Đurić.

Obilježavanju ovog jubileja prisustvovao je i načelnik opštine Mlađan Dragosavljević.

„Ovaj veliki jubilej sam po sebi mnogo govori i prevazilazi okvire ove crkvene opštine i opštine Srbac. Znamo da je hram nekoliko puta bio rušen i spaljivan ali on danas ponosno stoji i svjedoči o boravku srpskog naroda na ovim prostorima”, rekao je načelnik Dragosavljević.

Svečanoj liturgiji prisustvovala je i ministar finansija u Vladi RS Zora Vidović koja je istakla da je ovo jubilej vrijedan poštovanja.

„Mogu da obećam da ćemo mi kao Vlada Republike Srpske učiniti sve i pomoći da se već naredne godine asfaltira ovaj makadamski put koji vodi do hrama kako bi i na ovaj način približili hram vjernom narodu, ne samo ovog kraja već i šire” rekla je Vidović.

Današnjem jubileju prisustvovao je i potomak sveštenika Luke Davidovića iz Kaoca koji je učestvovao u izgradnji ovog hrama, Bogdan Davidović.

„Znamo da je naš predak pop Luka Davidović bio organizator gradnje ovog hrama u kojem je službovao pet godina dok nije tragično izgubio život, ali je i njegov unuk Luka Davidović naslijedio svog djeda i bio sveštenik u ovom kraju. Drago mi je da sam danas ovdje i da prisustvujem ovom velikom jubileju”, rekao je Davidović.

U kulturno-umjetničkom programu su nastupili SKUD „Beli anđeo“ iz Srpca i ANI „Lijevče“ iz Razboja LJevčanskog a nakon toga je za sve prisutne upriličena trpeza ljubavi i narodno veselje.