Pandemija virusa korona i dalje prijetnja, svakog dana novi slučajevi u Srpcu

U protekloj sedmici smanjen je broj ljudi koji su se javljali zdravstvenim ustanovama u Srpcu zbog respiratornih tegoba, ali se i dalje svakodnevno registruju novi slučajevi virusa korona, što obavezuje građane da do daljeg moraju poštovati sve epidemiološke mjere.

Ovo je zaključak sa današnje redovne sjednice Štaba za vanredne situacije opštine Srbac kojom je predsjedavao načelnik opštine Mlađan Dragosavljević.

Sjednici je prisustvovao direktor Doma zdravlja, Mirko Stojić, koji je rekao da je vrhunac pandemije u Srpcu bio početkom novembra kada se ovoj ustanovi dnevno javljalo oko 40 osoba sa respiratornim tegobama, dok je taj broj sada prepolovljen.

"Smanjen je i broj pacijenata sa težim simptomima koje šaljemo u bolnicu, tako da je situacija podnošljivija. Međutim, još uvijek smo daleko od kraja pandemije, tako da nema prostora za opuštanje, pogotovo što se sa dolaskom zime očekuje ponovni rast broja zaraženih. Pored serološkog testa, nabavili smo prije desetak dana određenu količinu brzih testova kojima se mogu vršiti komercijalna testiranja", rekao je Stojić i dodao da je nabavljen i određen broj vakcina protiv sezonskog gripa, prenosi zvanična internet stranica Opštine Srbac.

Zamjenik komandira Policijske stanice Srbac, Siniša Radojčić, rekao je da pripadnici MUP-a u Srpcu rade u punom kapacitetu i da trenutno nema oboljelih radnika, niti onih koji su u kućnoj izolaciji.

"U saradnji sa inspekcijskim organima iz Srpca nastavićemo sa terenskim radom i sprovoditi sve mjere koje su donijele nadležne institucije", rekao je Radojčić.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove, Nenad Bilanović, rekao je da je početkom novembra, na vrhuncu pandemije, u Srpcu registrovano 87 lica koja su aktivno bila zaražena virusom korona, dok je danas taj broj sveden na 10.

"Nadamo se da će se takav trend zadržati, ali je važno da građani budu odgovorni i poštuju sve propisane mjere kako se ne bismo vratili na prijašnje stanje", rekao je Bilanović.

Direktor Komunalca Bogoljub Bilanović rekao je da i ovo preduzeće radi bez većih problema i da nemaju radnika obuhvaćenih mjerama izolacije.

Komandant štaba i načelnik opštine Mlađan Dragosavljević rekao je da nešto bolja situacija ovih dana ohrabruje, ali da nema prostora za bilo kakva opuštanja jer sa dolaskom još hladnijih dana postoji mogućnost porasta broja oboljelih.

"Do ovakvog stanja smo došli zahvaljujući savjesnom ponašanju, i ukoliko nastavimo sa propisanim mjerama, prije svega nošenjem zaštitnih maski, poštovanjem propisane fizičke distance, izbjegavanjem svih većih javnih i privatnih okupljanja i redovnim održavanjem lične higijene, sigurno je da ćemo rizik od zaraze smanjiti na minimum", rekao je načelnik Dragosavljević.

Tagovi: