Ovo su namirnice koje smanjuju visceralnu masnoću

Visceralna mast je vrsta masti koja živi unutar trbušne šupljine, dakle okružuje naše vitalne organe. Ova vrsta masti povezana je s lošim zdravstvenim rezultatima u usporedbi s potkožnom masnoćom, masnoćom koja je direktno pod našom kožom.

Kada razmišljamo o povećanju tjelesne težine, obično mislimo na potkožno povećanje tjelesne težine: što znači, primjećujemo da se oblik našeg tijela promijenio u veličini. Međutim, visceralna masnoća zapravo može biti zabrinjavajuća za naše zdravlje od potkožne masti - vrste masti koja se nalazi na bokovima i rukama itd.

Visceralna mast može otežati optimalno funkcioniranje naših unutarnjih organa. Naprimjer, povećana visceralna mast u jetri povezana je s glukozom, lipidima i endokrinom disfunkcijom.

Studije pokazuju da sam gubitak težine možda nije najbolji pokazatelj zdravlja, već gubitak visceralne masti igra ključnu ulogu u našoj metaboličkoj dobrobiti. To znači da povećanje visceralne masti može utjecati na sve, od zdravlja hormona do razine holesterola, prenosi Klix.ba. 

Pa ipak, određene namirnice mogu izravno utjecati na sastav tijela i mogu imati ulogu u smanjenju visceralnog masnog tkiva.

Riba

Masne ribe-poput lososa, tunjevine, srdele i skuše-dobar su izvor omega-3 masnih kiselina. Ove posebne sorte ribe bogate su zdravim mastima, proteinima i vitaminom D.

Anya Rosen objašnjava da se pokazalo da omega-3 masne ribe zdrave za srce pomažu u sastavu tjelesne masti kroz različite mehanizme, poput poboljšanja osjetljivosti na inzulin i borbe protiv upale.

Masna riba također je odličan izvor proteina u prehrani, koji ubrzavaju metabolizam i povećavaju nivo hormona sitosti, poput GLP-1, PYY i kolecistokinina, navodi Rosen.

Kokosovo ulje

Ovo tropsko ulje ima lošu reputaciju zbog visokog sadržaja zasićenih masti. Međutim, istraživanja pokazuju da specifična vrsta masti u kokosovom ulju, trigliceridi srednjeg lanca, mogu značajno smanjiti ukupnu količinu masti koju tijelo pohrani, čak i u kontekstu viška kalorija.

Grah

Jedno istraživanje sugerira da bi konzumiranje više graha moglo pomoći u smanjenju ukupne akumulacije visceralne masti, kaže Nicole Stefanow, dijetetičarka iz NYC-a. Možda, smatra Stefanow, to može biti zato što je grah odličan izvor prebiotičkih topivih vlakana.

Stefanow objašnjava ovaj mehanizam navodeći da, iako se rastvorljiva vlakna ne mogu probaviti vlastitim tijelom, ona se mogu metabolizirati i pretvoriti u kratkolančane masne kiseline (SCFA) od strane zdravih mikroba u našim crijevima. Studije su povezale SCFA sa smanjenjem visceralne masti.

Jogurt

Jedno istraživanje sugerira da je konzistentan unos jogurta smanjio količinu uskladištenog masnog tkiva u trbuhu. Drugim riječima, probiotički učinak jogurta bio je dovoljan za poboljšanje tjelesne masti u sredini ispitanika koji su konzumirali jogurt dosljedno.

Jogurt je posebno uravnotežen u makronutrijentima i sadrži dobar izvor proteina. Ashley Larson kaže nam da jogurt može poboljšati sitost, pomoći vam da duže ostanete siti i smanjuje ukupni unos kalorija.

Osim toga, objašnjava Larson, jogurt sadrži zdrave bakterije, nazvane probiotici, koje pomažu uravnotežiti crijevne bakterije i smanjiti nadutost ili druge probavne probleme. Jedno je istraživanje pokazalo da su oni koji su konzumirali punomasni jogurt izgubili više kilograma i smanjili opseg struka.

Larson preporučuje povećanje vaše prehrane dodavanjem jogurta u jutarnji smoothie ili ga uvrstite kao popodnevnu užinu kako biste izgubili masnoću na trbuhu.

Jaja

Doručak s visokim udjelom proteina i niskim glikemijskim indeksom može započeti dan snažno za mršavljenje. Pogotovo ako ste skloni doručku s visokim udjelom ugljikohidrata, poput peciva, žitarica ili voća!

Ova studija analizirala je sastav makronutrijenata u prehrani. Znači, gledali su koliko su učesnici unosili proteine, masti i ugljikohidrate u jednom danu. Otkrili su da su čak i bez smanjenja kalorija sudionici izgubili visceralnu tjelesnu masnoću zamjenom ugljikohidrata za niži glikemijski izbor - poput kombinacije proteina i masti.

Jaja su savršen izvor proteina i zdravih masti za početak vašeg dana na pravi način. Istraživači su također primijetili da možete preraspodijeliti tjelesnu masnoću.