Otvorena izložba slika “Košnice pletare” akademskog slikara Mihaila Rakite

U Domu kulture u Srpcu sinoć je otvorena izložba slika akademskog slikara Mihaila Rakite pod nazivom “Košnice pletare” na kojoj je predstavljeno 17 radova.

O umjetničkim djelima govorila je Vidosava Grandić, istoričarka umjetnosti i dugogodišnja direktorica nekadašnje Umjetničke galerije u Banjaluci, koja je istakla da je Rakita umjetnik koji je svoj život posvetio slikarstvu.

,,Mihailo je neko ko je, odričući se egzistencijalne sigurnosti, odlučio da se posveti isključivo likovnoj umjetnosti. Zanemarujući teškoće koje su uzrokovane nesigurnim egzistencijalnim pitanjima, on je uporno godinama istrajavao na putu bavljenja stvaralaštvom u različitim oblastima”, rekla je Grandić.

Ona je dodala da se umjetnik prvenstveno bavi likovnom umjetnošču grafika, ali je stvorio značajna djela crkvenog slikarstva.

Mihailo Rakita je član umjetničkih bratstava manastira Krke, Rmnja, Dobruna i Tavne i Udruženja likovnih umjetnika Republike Srpske. Učestvovao je u radu LEK “Bardača-Srbac” i drugih likovnih kolonija, a svoja djela je više puta donirao u humanitarne svrhe. Dobitnik je raznih nagrada i priznanja.

O ciklusu slika ,,Košnice pletare”, autor kaže da je nastao kao prisjećanje na nekadašnje civilizacije koje su živjele u dosta skromnijim uslovima i čije su kuće izgledale kao košnice, a s druge strane, košnice predstavljaju i uspomene iz djetinjstva, jer je slikarev otac bio pčelar, od koga je naslijedio ljubav prema pčelama.

,,Moj otac je bio pčelar, što je velikim dijelom uticalo na ovaj ciklus slika. Davno sam počeo da radim na ovu temu. Prvo su to bili manji formati u drugim tehnikama, a sada su to slike koje su rađene kombinovanom tehnikom. I u narednom periodu, posvetiću se ovoj temi, ali opet na jedan novi način”, rekao je Rakita.

On je napomenuo da je simbolika košnica u njegovim djelima dublja od onog što se čini na prvi pogled.

,,Nekadašnje kuće i kod nas su imale oblik košnica, koji je potisnut novim vremenom i arhitekturom koja se mijenjala i napredovala, dok je u nekim dijelovima svijeta taj tip gradnje i dalje prisutan. S druge strane, veoma je važno skrenuti pažnju na značaj pčela, kojima prijeti izumiranje, što predstavlja ozbiljan problem za čovječanstvo ako se uzme u obzir značaj pčela u oprašivanju biljnog svijeta, koji za nas predstavlje osnovni izvor hrane”, rekao je Rakita.

Posjetiocima se sinoć obratio i saradnik za kulturu Centra za kulturu i sport, Stevan Umljenović, koji se dotakao slabe posjećenosti ovakvih događaja i uputio poziv građanima da se uključe u ovaj aspekt društvenog života.

Organizator izložbe je Centar za kulturu i sport Srbac. Slike su prodajnog karaktera, a izložba ostaje ostvorena do početka jula.