Otvoren stečaj Pavlovićevog „Aqua City“

Okružni privredni sud u Bijeljini otvorio je stečaj u preduzeću „Aqua City“ nakon što je utvrđeno da je društvo platežno nesposobno, ne radi i nema radnika.

Za stečajnog upravnika imenovan je Aleksandar Vićanović, koji je bio i privremeni upravnik.

Sud je pozvao povjerioce da u roku od 30 dana prijave svoja potraživanja, a za 29. novembar zakazao ispitno i izvještajno ročište na kojima će se ispitati prijavljena potraživanja te odlučiti o daljem toku stečajnog postupka.

U obrazloženju rješenja navedeno je da privremeni stečajni upravnik u izvješatju naveo da društvo ne obavlja djelatnost, nema aktivnih službi niti prijavljenih radnika, da su mu svi transakcioni račni blokirani duže od 60 dana, čime je potvrđeno da je društvo platežno nesposobno.

- S obzirom na to da ne postoje zaposleni radnici i službe društva, nije moguće precizno odrediti ni broj sudskih postupaka koji su trenutno u toku niti njihovu vrijednost - navedeno je u rješenju suda.

Poslovna imovina društva na kraju 2020. iznosila je 25,8 miliona KM, dok su ukupne obaveze društva iznosile 17 miliona KM.

- U skladu sa navedenim može se zaključiti da su tekuće obaveze društva bile oko 10 miliona KM od tekuće imovine kojom je društvo raspolagalo, što je još jedan pokazatelj nelikvidnosti društva, odnosno platežne nesposobnosti - dodaje se u rješenju.

Podsjećamo, Okružni privredni sud u Bijeljini je polovinom godine, po drugi put, pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečaja u preduzeću  “Aqua City“.

U prijedlogu za pokretanje stečajnog postupka, koji je podnio 5. jula, „Pavgord“ je naveo da je 2019. godine otkupio potraživanja Bobar banke od „Aqua City“, ali da ih do danas nije uspio naplatiti.

Podsjećamo, firma „Aqua City“, čiji je vlasnik bio Slobodan Pavlović koji je krajem prošle godine poginuo u saobraćajnoj nesreći  u Americi, zadužila se pet miliona KM kod Bobar banke projekat izgradnje vodenog parka.

Preduzeće kredit nije vratilo, a banka je dug od 4,6 miliona KM prodala za 4,2 miliona maraka Gordanu Pavloviću i njegovom “Pavgordu”.

Potraživanja koja je kupio obezbijeđena su hipotekom na imovinu preduzeća „Aqua City“ koje je vještak građevinske struke procijenio na 14 miliona maraka.

Kako bi naplatio ta potraživanja „Pavgord“ je i prije dvije godine podnio prijedlog za stečaj, ali ga je vrlo brzo povukao.

Nakon toga je pokušavao da se uključi u izvršni postupak koji je Bobar banka vodila sa „Aqua city“, ali mu sud to nije dozvolio.

 

capital.ba

Tagovi: