Otvoren Info-centar o radioaktivnom otpadu u Dvoru

Državni sekretar Ministarstva privrede i održivog razvoja Hrvatske Ivo Milatić rekao je danas na otvaranju Info-centra o radioaktivnom otpadu u Dvoru da izrada studije uticaja počinje na jesen, te da BiH neće biti zaobiđena u komunikaciji.

Milatić je istakao da je zbrinjavanje radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane "Krško" strateški projekat Hrvatske čija će realizacija podstaći i druge razvojne programe.

- Mi smo uvjereni da sve što se planira uraditi, da se može dogoditi isključivo ako nema ugroženosti. Ako bi se dokazalo suprotno, onda tog projekta ne bi ni bilo - rekao je on.

Milatić je naveo da nema dileme da se taj posao mora uraditi po svim standardima, prije svih bezbjednosnim i ekološkim, te da izrada studije uticaja počinje na jesen, kao i da BiH neće biti zaobiđena u komunikaciji.

Milatić očekuje da će do kraja godine biti donesena uredba koja će omogućiti da se lokalnoj zajednici isplaćuje naknada, a planirano je da to bude osam miliona kuna /dva miliona KM/ godišnje.

Direktor Fonda za finansiranje razgradnje Nuklearne elektrane "Krško" Josip Lebegner smatra da je do sada postojao manjak informacija iz Hrvatske.

- Informacije se nisu plasirale dok se nije pokrenula izrada studija izvodljivosti i bezbjednosne analize - rekao je on, te dodao da će po ESPO konvenciji BiH biti uključena u proces, te da će studija izvodljivosti biti na javnoj raspravi.

Lebegner je na otvaranju rekao da je svrha Info-centra u Dvoru objektivno informisanje građana.

On je dodao da će Fond aktivno sarađivati sa Ekspertskim timom BiH i dogovarati teme sastanaka.

Otvaranju Info-centra nisu prisustvovali predstavnici opštine Dvor, na čijoj teritoriji je planirano skladištenje radioaktivnog otpada.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad skladišti, a potom odlaže na Trgovskoj gori, na samoj granici sa BiH.

 

nezavisne.com

Tagovi: