OLAF potvrdio da istražuje malverzacije fabrike biodizela iz Srpca

Inspektori Evropske službe za suzbijanje prevara (OLAF) i dalje istražuju malverzacije u vezi sa izvozom biodizela iz BiH u Evropsku uniju preko kompanije “System Ecologica” iz Srpca, potvrđeno je za CAPITAL iz ove službe.

Podsjećamo, osnovano se sumnja da je ovo preduzeće u proizvodnji biodizela koristilo sirovine uvezene iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a zatim to kao domaći proizvod izvozilo u EU i tako izbjeglo plaćanje milionskih dadžbina.

- OLAF može potvrditi da nastavlja istragu u ovom slučaju i da će s obzirom na složenost pitanja koja se tiču ovog slučaja trebati dosta vremena da se ona završi. U cilju zaštite istrage i mogućih sudskog postupka, kao i poštovanja i zaštite ličnih podataka OLAF nema praksu da komentariše ovakve slučajeve - rekli su nam iz odjela za štampu ove organizacije.

Oni napominju kako istraga koju vode ne znači da je prevara počinjena zbog čega pozivaju da se do kraja ovog slučaja poštuje pretpostavka nevinosti.

Rafinerija “System Ecologica” koja se nalazi u Sitnešima u opštini Srbac je otvorena 2008. godine i bila je prvi objekat takve vrste u zemlji. Osnivač je američka firma “Bestic” koja je u izgradnju postrojenja uložila 30 miliona dolara.

U posljednjih nekoliko godina bilježila je nestvarno dobre poslovne rezultate i to sa samo dvadesetak zaposlenih radnika zbog čega je na sebe privukla pažnju inspektora iz EU.

Kroz višemjesečnu istragu je takođe otkriveno kako je ova rafinerija umjesto sirovina u BiH pokušala da uveze prerađeno gorivo što ukazuje na to da je BiH bila svojevrsni tranzit za gorivo iz SAD-a koje se pod njenom zastavom izvozilo u EU.

Inače, fabrika je u međuvremenu ostala bez dozvole za unutrašnju obradu, zbog čega je rad njihovih proizvodnih pogona već neko vrijeme obustavljen.

Uprava na čelu sa vlasnicima je negirala svoju odgovornost.

CAPITAL.ba