Okružni sud potvrdio: Akcija „Fiskalna kasa“ nezakonita

Ono što policija, ni tužioci, nisu htjeli da priznaju rekao je sud, a to je da je akcija „Fiskalna kasa“ bila nezakonita, odnosno da su nedavni pretresi i izuzimanje fiskalnih kasa i opreme iz najpoznatijih banjalučkih ugostiteljskih objekata sprovedeni suprotno naredbi suda.

Okružni sud u Banjaluci utvrdio je da je privremeno oduzimanje predmeta u akciji „Fiskalna kasa“ bilo protivno naredbi tog suda od 27. novembra prošle godine.

„Uvažava se žalba branioca osumnjičenog Dalibora Šajića izjavljena protiv privremenog oduzimanja predmeta po naredbi Okružnog suda u Banjaluci. Naredbom Okružnog suda u Banjaluci naređeno je pretresanje i privremeno oduzimanje predmeta prema osumnjičenom Daliboru Šajiću i to ugostiteljskih objakata označenih od 1-9 koji se nalaze u Banjaluci. Ispitujući pobijanu naredbu u okviru žalbeni navoda, ovaj sud je odlučio kao u izreci rješenja“, navedeno je u sudskom rješenju.

Šajićev advokat Milica Cvijanović žalila se tvrdeći da je povrijeđen Zakon o krivičnom postupku, tvrdeći da je pretresanje i oduzimanje predmeta nezakonito i tražeći da se odmah vrate Šajiću.

Potvrđeno je ono što je CAPITAL ranije objavio, a to je da su pretresi i izuzimanje dokaza bili 14. decembra, a da je naredba Okružnog suda Banjaluka o tome istekla 12. decembra.

 

Podsjećamo, portal CAPITAL objavio je krajem decembra da akcija „Fiskalna kasa“, u kojoj su polovinom decembra pretresani najpoznatiji banjalučki ugostiteljski objekti, po svemu sudeći neće imati epilog jer su dokazi, fiskalne kase i druga oprema, izuzimani mimo sudske odluke i kao takvi su nezakoniti.

Zanimljivo je da je akcija sprovedena u vrijeme kada se promovisala i još se promoviše potreba za uvođenjem novog fiskalnog sistema u Republici Srpskoj i već se spekuliše imenima firmi koje će praviti milionski softver za te namjene. Takođe, akcija je uslijedila ubrzo nakon što su ugostitelji prijetili protestima, žaleći se da im Vlada ne pomaže usljed pandemije virusa korona i ukazujući na Federaciju BiH koja je podijelila oko 30 miliona KM za turističko-ugostiteljski sektor.

Akcija MUP-a i Poreske uprave Republike Srpske sprovedena je 14. decembra zbog sumnje da su ugostitelji utajili porez i da su koristili softver preko kojeg se vršila poreska utaja.

U Banjaluci je izvršen pretres u lokalima Kset, Cinecitta, Mala stanica, Mala stanica (TC Mercator), Casamassima, Mac Tire Pub, Kod Brke, Kazamat, Streamline, Vienna, Olivia, Lukijan, Vila Vrbas, Bizarre, Jova bar, pekara Malta, By Miscela, Kafeterija 5, Bonafides, Milky onassis, Plan B, MCB pivnica, San Trope, Sebastijan, Alegro i Scorpion. U Prijedoru je pretresen ugostiteljski objekat Voulez Vous.

Tagovi: