Održane obuke o plasteničkoj proizvodnji u sklopu projekta Opštine Srbac i IRB RS

U okviru projekta „Razvoj plasteničke proizvodnje na području opštine Srbac“,  u četvrtak 11. februara su održane dvije obuke za 25 korisnika kojima su odobreni plastenici površine 100 kvadratnih metara sa sistemom za navodnjavanje i sadnim materijalom.

Opština Srbac realizuje ovaj projekat u saradnji sa Fondom za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske, kojim upravlja Investiciono-razvojna banka Republike Srpske, a ugovor o dodjeli bespovratnih finansijskih sredstava potpisali su 3. avgusta prošle godine načelnik opštine Mlađan Dragosavljević i predstavnici Fonda.

Obuke su održane na temu „Tehnologija proizvodnje povrća u plasteniku“ i „Mogući problemi u toku proizvodnje povrća u plasteniku“ – ljetni ciklus proizvodnje, a predavač je bio diplomirani inženjer poljoprivrede Draško Bašić.

Predavanju je prisustvovao i načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Opštine Srbac, Marko Miholjčić, koji je rekao da se radi o sredstvima iz Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Srpskoj u 2019/2020. godini. Vrijednost projekta iznosi 76 hiljada KM od čega bespovratna sredstva iznose 53.196 KM a ostatak će obezbijediti korisnici projekta.

„Na javni poziv koga je raspisala Opština Srbac prijavilo se 47 poljoprivrednika od čega su za 25, koji su zadovoljili propisane kriterijume, odobreni plastenici sa pratećom opremom. U skladu sa vremenskim uslovima, očekujemo da plastenici budu postavljeni do kraja februara a u planu je i dodjela sadnog materijala u vrijednosti od 200 KM za svakog korisnika“, rekao je Miholjčić.

Prema njegovim riječima, za korisnike će pored obuke biti organizovan i obilazak plastenika od strane stručnog predavača Draška Bašića od kojeg će na licu mjesta dobiti dodatne sugestije i upute koji će im biti od koristi u budućoj plasteničkoj proizvodnji.

Podnosioci zahtjeva morali su ispuniti uslov da raspolažu zemljištem pogodnim za postavljanje plastenika, da imaju registrovanu poljoprivrednu djelatnost ili su saglasni da će prije dodjele plastenika i prateće opreme registrovati poljoprivrednu djelatnost, da su saglasni da sufinansiraju nabavku plastenika i prateće opreme, te da pripreme zemljište na kojem će biti montiran plastenik, kao i cement i šljunak za betonske stope.

Korisnici kojima nisu odobreni plastenici na ovom javnom pozivu imaju priliku da se prijave za drugu fazu ovog projekta koja će se realizovati na proljeće, a kojom će biti omogućeno da još 30 domaćinstava dobije plastenike površine 100 kvadratnih metara.

Projekat se finansira od strane Švajcarske agencije za razvoj i saradnju i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija UNDP BiH, a realizuje uz podršku Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS i Ministarstva finansija RS.