Od položaja u kojem spavate zavisi šta sanjate

Evo koji položaj spavanja je krivac što imate noćne more, a u kojem položaju možete da očekujete "one" snove...

Svi smo barem jednom na svojoj koži iskusili koliko lijep san može da nas usreći i cijeli dan nam učini lijepim, ali i koliko noćne more mogu da nam se vrzmaju po glavi danima i upropaste nam raspoloženje.

Naučnici tvrde da ono što sanjamo ima veze sa položajem u kojem spavamo, pa tako recimo oni koji spavaju na leđima češće imaju košmare.

Preciznosti radi, položaj spavanja nije jedini faktor koji utiče na košmarne snove – tome doprinose stres, neki lijekovi, ali i poza spavanja. Kako tvrdi profesor Kelvin Kai-Čing Ju sa Univerziteta u Hong Kongu, spavanje na leđima doprinosi noćnim morama jer "stvara pritisak na određene dijelove tijela koji su možda povezani sa snovima".

Studija koju je sproveo dr Mehmet Jusel Agargan utvrdila je da se najbolje spava na desnom boku, te da tada imamo snove koji nam donose olakšanje i osjećaj bezbijednosti.

S druge strane, spavanje na lijevoj strani povezano je sa intenzivnim osjećanjima i nesigurnostima, a ako spavate na stomaku, imate najveće šanse da sanjate erotske snove.

mondo.ba

Tagovi: