OC „Jahorina“ blokiran, Vlada RS vraća njihove dugove

Olimpijski centar „Jahorina“ ponovo nije u stanju da izmiruje svoje obaveze zbog čega su im blokirani računi, ali rukovodstvo ovog centra to ne brine mnogo jer njihove obaveze, kako sami priznaju, izmiruje Vlada RS.

Posljednjih nekoliko dana banke su blokirale većinu računa Olimpijskog centra „Jahorina“ koji očigledno nije u stanju da plaća nagomilane obaveze.

Trenutno su im aktivna samo dva, a blokirano je 15 računa.

Međutim, to ne brine mnogo predsjednika Nadzornog odbora OC „Jahorina“ Nedeljka Eleka koji ponosno izjavljuje da je Vlada RS izmirila njihove obaveze.

- Računi će za par sati biti odblokirani jer je Vlada RS izmirila obaveze Olimpijskog centra po dospjelim kreditima - rekao je Elek.

Eleka smo pozvali upravo kako bi nam pojasnio zbog čega su Olimpijskom centru blokirani računi, ali umjesto da obrazloži da li uprava ima neko rješenje za „Jahorinu“ koja često dolazi u situaciju da im računi budu blokirani, on je pitao novinarku portala CAPITAL „da li joj je krivo što će računi uskoro biti odblokirani“.

Nije samo jasno zbog čega predsjednik Nadzornog odbora OC „Jahorina“ tako slavodobitno iznosi informaciju da je Vlada, odnosno da su građani Srpske, morali da izmiruju obaveze po dospjelim kreditima Olimpijskog centra, te da OC nije u stanju da to uradi.

Ovim potvrđuje činjenicu da uprava OC nije dorasla svom poslu, te da nisu u stanju da isplaniraju i izmire svoje obaveze i troškove.

On ponovo nije propustio priliku ni da proziva glavnog i odgovornog urednika portala CAPITAL Sinišu Vukelića.

U Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske su, odgovarajući na pitanje portala CAPITAL, da li imaju neke planove za rješenje problema Olimpijskog centra, istakli da je OC u proteklih nekoliko godina realizovao značajne projekte koji su doveli do razvoja ove destinacije, rasta zaposlenosti i poreskih i drugih prihoda.

- Investicije su, kao i svi veliki projekti realizovani iz kreditnih sredstava, koje je podržala i Vlada Republike Srpske - naveli su u Ministarstvu.

Dodali su da Vlada Srpske i danas sistemski stoji iza svih ovih investicija i uprave Olimpijskog centra.

- Zato pružamo i finansijsku podršku Olimpijskom centru u otplati dugovanja po osnovu ovih investicija - naglasili su u Ministarstvu.

Tvrde da rast broja noćenja na ovoj destinaciji i rast prihoda od direktnih i indirektnih poreza govore u prilog tome da su sve realizovane investicije opravdane.

Podsjetimo, Olimpijskom centru su i krajem prošle godine bili blokirani računi, a procjenjuje se da su od banaka uzeli oko 200 miliona maraka.

Elek je tada tvrdio da su računi odblokirani zahvaljujući prodaji zemlje koju je OC realizovala.

Vlada RS do sada garantovala za gotovo 160 miliona KM kredita OC „Jahorina“.

Očigledno je da se ne nazire trajno rješenje problema Olimpijskog centra, te da oni pomoću svojih prihoda nisu u stanju da izvršavaju obaveze.

S druge strane, konstantno se iznova zadužuju, a za većinu kredita garantuje Vlada RS.

Ljevnaić priznao: Preskupi smo

Bez obzira na blokadu računa i nagomilane obaveze direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan Ljevnaić se hvali postignutim rezultatima ističući da je „ključ uspjeha Jahorine leži u njenom neprekidnom radu i efikasnom sistemu za vještačko osnježavanje“.

- Sa zatvaranjem skijaške sezone na mnogim ski centrima u regionu, koje su obilježile izazovi i različiti stepeni aktivnosti, Olimpijski centar „Jahorina“ stoji kao primjer izuzetne posvećenosti i efikasnosti. Tokom 127 uzastopnih dana, Jahorina je pružala nezaboravna iskustva za svojih 250,000 posjetilaca, ostvarivši čak 1.800.000 prolaza - naveo je Ljevnaić.

Ljevnaić  je u izjavi za medije istakao da su dvije tople zime ostavile dubok trag na našoj regiji i planinskom turizmu uopšte i da je sada trenutak da se hitno reaguje.

- Istinski je važno da svi zajedno smanjimo cene – kako za ski pass, smeštaj, tako i za vanpansionske usluge. Nije normalno da je pivo ili espresso na stazi u Italiji 3,2 evra, dok je kod nas duplo više - rekao je Ljevnaić.

capital.ba

Tagovi: