Nove solarne elektrane u Srpskoj ostale bez podsticaja

Brojni investitori u male solarne elektrane u Republici Srpskoj ostali su bez garantovanog otkupa struje iz svojih postrojenja, jer su kvote namjenjene za podsticaj ispunjene još u martu ove godine, saznaje portal CAPITAL.

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske ovih dana masovno odbija proizvođače jer prostora za podsticaje više nema.

Tako su u posljednjih nekoliko sedmica odbijeni zahtjevi za podsticaj za četiri male solarne elektrane „Tuli“ u Trebinju, 14 malih solarnih elektrana „Berkovići“ u istoimenoj lokalnoj zajednici kao i dvije solarne elektrane „Eling žica“ iz Teslića.

Na osnovu činjenica kojima raspolaže Regulatorna komisija, kao i na osnovu potvrde Operatora sistema podsticaja utvrđeno je da u sistemu podsticaja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, ne postoje raspoložive količine električne energije za podsticanje proizvodnje iz solarnih elektrana u 2021. godini, utvrđene Akcionim planom Republike Srpske za korištenje obnovljivih izvora“, navodi se u rješenjima kojima se odbijaju zahtjevi investitora.

Predsjednik RERS-a Vladislav Vladičić kaže za CAPITAL kako nove zahtjeve za podsticaje odbijaju već nekoliko mjeseci. Investitorima predlaže da se obrate Vladi Republike Srpske.

 „Vlada Republike Srpske je ta koja svake godine razmatra akcioni plan i o tome donosi odluku. Odmah po našem rješenju oni Vladi mogu njoj uputiti zahtjev da izvrše izmjene Akcionog plana, a na njoj je da odluči da li će to uvažiti ili ne“, kazao je Vladičić.

Inače, Vlada RS je količine električne enegrije iz malih solarnih elektrana za koje garantuje otkup od 2015. godine povećala za deset puta, ali je očigledno da to ne može ni blizu zadovoljiti potrebe investitora.

Kako je CAPITAL ranije pisao, mnogi su izgradnju malih solarnih elektrana u Srpskoj prepoznali kao dobru šansu za zaradu.

Garantovana otkupna cijena koja sa podsticajem iznosi ukupno 18 pfeniga po kilovat času proizvedene struje na period od jedne i po decenije daje garanciju da će se investicija isplatiti.

To je privuklo brojne investitore ali i političare, o čemu je portal CAPITAL pisao u tekstu „Političari u Hercegovini grade stotine solarnih elektrana bez koncesije“.

Međutim, problem je to što je veliki broj njih iskoristio rupe u zakonu kako bi izbjegao plaćanje koncesija na način da umjesto jedne velike grade stotine malih, zasebnih elektrana od kojih je svaka samo par kilovata ispod zakonskog praga za plaćanje koncesije.

CAPITAL