Nezaposlenima kasni naknada Zavoda za zapošljavanje RS

Korisnici novčane naknade za nezaposlene tvrde da Zavod za zapošljavanje RS kasni sa isplatom ove naknade i da im je u februaru isplaćena naknada za novembar prošle godine, a da decembarsku još čekaju.

S druge strane, iz Zavoda to negiraju i tvrde da je 2. januara isplaćena novembarska, a 1. februara decembarska naknada.

- U januaru sam dobila naknadu za oktobar, a u februaru za novembar prošle godine. Zavod nam je „ostao dužan“ naknadu za decembar, koja još nije stigla, iako smo davno zagazili u februar - kaže jedna korisnica naknade za nezaposlene iz Banjaluke koja je insistirala na anonimnosti.

Međutim, iz Zavoda tvrde drugačije i kažu da je 2. januara isplaćena novembarska naknada, a 1. februara decembarska.

- Obrada korisnika koji ostvaruju pravo na pomenutu naknadu u januaru je u toku, a redovna isplata se očekuje krajem februara - rekli su u Zavodu uz napomenu da taj proces još traje zato što se vrši usklađivanje iznosa ove naknade sa prosječnom platom.

Da nešto ne štima u vezi sa isplatom naknada za nezaposlene i da su korisnici ovih naknada u pravu kada govore o kašnjenjima u isplati pokazuje to što iz Zavoda tvrde da je novembarska naknada isplaćena 2. januara kada je bio neradni dan.

Pored toga, time što priznaju da će u ovom mjesecu biti isplaćene dvije naknade oni praktično potvrđuju da je došlo do kašnjenja.

Podsjećamo, na ovu naknadu ima pravo svako ko ostane bez posla na kojem je proveo najmanje osam mjeseci neprekidno u posljednjih 12 mjeseci ili 12 mjeseci sa prekidima u posljednjih 18 mjeseci, pod uslovom da je radni odnos prestao bez zahtjeva radnika, saglasnosti ili krivice.

Radnik ostvaruje pravo na novčanu naknadu i u slučaju kada jednostrano otkaže ugovor poslodavcu zbog neisplaćenih plata ili doprinosa u periodu dužem od tri mjeseca.

capital.ba

Tagovi: