Nezapamćen sukob u kampu Blažuj: Migranti kamenjem na policiju, reagovali i specijalci

U neredu koji je sinoć izbio u u kampu Blažuj u Sarajevu povrijeđena su dva policajca i jedan službenik Međunarodne organizacije za migracije (IOM), a prevrnuta su i dva policijska automobila, prenosi portal Kliks.

Do nereda u kampu je došlo nakon što su radnici IOM-a pokušali u drugi kamp premjestiti jednog migranta koji je narušavao red u kampu.

- Radi se o migrantu koji je ustvari vođa jedne od grupa u ovom kampu. Migranti su ga pokušali nasilno osloboditi, nakon čega je došlo do sukoba – saopštilo je Ministarstvo unutrašwih poslova (MUP) Kantona Sarajevo.

Fotoreporter portala Kliks, koji je bio u blizini kampa, kaže da su ubrzo došle policisjke patrole, više od 10 njih, pripadnici specijalne policije MUP-a koji su bili sa psima. Tada su nastali neredi, a pripadnici IOM-a su izašli iz kampa.

Prustni su ispručili da su specijalci sa psima došli u otprilike sedam automobila, dok su policijske patrole upućene iz više opština u Kantonu Sarajevo.

Policija je nakon nekog vremena uspjela smiriti nemire, a nakon toga u kampu su se mogla vidjeti dva prevrnuta policijska automobila, a kamenjem su uništeni i drugi automobili koji su se nalazili u kampu. Jednom dijelu kampa, gdje je sve očelo, policija novinarima uopće nije dozvolila da priđu.

IOM, sarajevska policija, kao i Služba za poslove sa strancima održavaju red u migrantskim kampovima, međutim ti kampovi "žive" na jedan poseban način s obzirom na različitosti migranata, a to do dokazuje i postojanje grupa i njihovih vođa.

Portak Kliks navodi da slični sukobi nisu zapamćeni u BiH, ali ni regionu.

U kampovima u Srbiji je dolazilo do nereda, ali  ne ovih razmjera. U BiH je 2018. godine bilo nereda kada su vlasti Unsko-sanskog kantona pokušale blokirati ulazak migranata u kanton, a s druge strane, na graničnom prelazu Maljevac okupili su se migranti koji su kamenje bacali na hrvatsku policiju. Osim toga, neredi su se uglavnom svodili na svađe između migranata, ali ne njih i policije.

Tagovi: