Nema ljutljnje: Njene karikature, umotane u sjajni papir, slavljenicima mame osmijeh (FOTO)

Originalan poklon je najteže odabrati, a još teže osmisliti. Ali, složićete se, kada se konačno nađe, takav dar nas najviše obraduje. Još ako je u njega utkana ljubav…

Ko bolje poznaje vaše vrline i mane od bračnog druga, najboljeg prijatelja ili najbolje drugarice? Osim njih, možda još roditelji i braća i sestre.

Tijana Malinić iz Banjaluke, studentica druge godine arhitekture, na osnovu nekoliko rečenica kojima ćete opisati osobu koju želite da obradujete originalnim poklonom, pravi karikature na računaru ili slika na platnu, po vašoj želji.

“Na ideju crtanja karikatura sam došla kada sam htjela momku da poklonim nešto što drugačije. Uvijek, nekako, kad su rođendani u pitanju, teško nam je da pronađemo nešto što nećemo nazvati 'kliše poklonom', zato sam uzela platno, kistove, boje i počela da prenosim na platno sve ono što ta osoba jeste”, priča Tijana za portal MojaBanjaluka.info.

Lakše je uraditi karikaturu kada nekoga poznajete “u dušu”, kaže ova djevojka, ali dodaje da i kada ih radi za osobe koje ne poznaje dobro, dovoljno je da joj ispričaju neke pojedinosti kojima je osoba koju treba da karika sklona, njene talente, karakterne ili fizičke osobine.

Tako je Tijana slikanjem i crtanjem karikatura, kao i digitalnim ilustrovanjem, počela da se bavim spontano, kada je poželjela da naprav nešto novo i originalno za njoj drage ljude, a onda se vijest proširila.

“Dragi ljudi su mi predložili da svoj talenat plasiram na društvenoj mreži Instagram i da pokušam da svoj talenat unovčim, i tako je sve krenulo”, pojašnjava ova studentica druge godine arhitekture koja već rad i zarađuje honora u budućoj struci.

Tijana karikature radi na platnu, tehnikom akrilnih boja, ali i u digitalnoj verziji u programima namijenjenim za to, te u različitim dimenzijama.

„Digitalne ilustracije radim na šoljama za kafu, na flašama za alkoholna pića i, na kraju, rad mogu da pošaljem klijentu da ga koristi na koji god način on želi”, pojašnjava Tijana.

Ističe i da je sama profesija kojom želi da se bavi poprilično kreativna i sve oko nje i u njenom životu ima veze sa umjetnošću – sviranje, pjevanje, crtanje, slikanje...

Ne može tačno da procijeni koliko joj vremena treba za jednu karikaturu, to zavisi od njenih obaveza i raspoloženja, ali dodaje da se rado odaziva svakom pozivu da neki like i karakter prikaže kroz karikaturu.

“Do sada su rekacije na moje karikature bile iskrene i pozitivne, a to mi je jedino bitno”, završava svoju kreativnu priču Tijana Malinić, koju ćete na Instagramu naći pod nadimkom MalinaT_art.

Ž. J.