Nečuvena krađa glasova: CIKnuo spisak birača van BiH (FOTO)

Centralna izborna komisija BiH ignorisala je prijave birača koji su prije gotovo mjesec dana uložili prigovore na preliminarni spisak birača koji glasaju van BiH! Drugim riječima, Centralna izborna komisija je odlučila da falksifikuje izbore i poništi volju birača.

Kandidati SDS-a za odbornike u SO Teslić Nikola Stokić i Darko Lazić prijavljeni su na fiktivne adrese u Srbiji za glasanje iz inostranstva poštom iako ne žive u Srbiji, već u Tesliću. Oni su ovo otkrili početkom oktobra, o čemu smo već pisali, a nakon toga su uslijedile prijave i CIK-u i Tužilaštvu u Doboju i teslićkoj policiji.

Uprkos tome, njihova imena su se našla i na konačnom spisku birača van BiH!

„Pa to je skandal! Sve sam prijavio i CIK-u, i Tužilaštvu, i policiji. Nigdje nisam išao, nigdje se nisam selio. Završio sam školu ovdje, završio sam fakultet ovdje. Kakva Srbija? Ovdje živim i radim“, ističe Stokić za naš portal.

Lazić je, kaže, izbezumljen. Kaže da je i on pisao prigovor Centralnoj izbornoj komisiji i Tužilaštvu u Doboju, ali da ništa nije pomoglo.

„Naježio sam se. Koji je to kriminal! Ja sam izbezumljen. Sve sam prijavio, a oni su me ostavili na tom spisku. Tri godine nisam bio u Srbiji. Kakav je to kriminal? Ko to radi, ko to može, ko smije? Neka vade i oči onda kad i to rade. Molio bih CIK da mi bar javi na kojoj sam adresi u Srbiji prijavljen, pa da odem tamo i glasam“, ogorčen je Lazić.

Predsjednik OO SDS Teslić Milan Kasapović izjavio je ranije da je nakon objavljivanja spiska glasača koji glasaju iz inostranstva za područje opštine Teslić jasno da je došlo do masovne zloupotrebe glasačkog prava i ličnih podataka.

„Za hiljadu više lica je prijavljeno za glasanje poštom iz inostranstva za opštinu Teslić ove godine nego 2016. godine. Ono što je karakteristično da je preko 1300 lica prijavljeno da glasaju putem pošte iz Srbije, od kojeg broja smatramo da je preko 80% prijavljeno na lažne adrese. Postoje osnovane sumnje da su stranke koje su bliske republičkoj vlasti zloupotrijebile lične podatke građana opštine Teslić i prijavili ih da glasaju u inostranstvu mimo njihove volje“, rekao je Kasapović.

Kasapović je istakao da sama činjenica da među ljudima koji su lažno prijavljeni mimo svoje volje i znanja za glasanje iz Srbije nalaze se i dva kandidata za odbornike SDS Teslić, Nikola Stokić i Darko Lazić, govori da su oni koji su organizovali krađu identiteta Teslićana to uradili sa namjerom da im uskrate biračko pravo i da zloupotrijebe njihove glasove za svoje političke opcije.

„Zahtijevamo od svih nadležnih institucija da rasvijetle ko stoji iza očiglednih namjera da se iskrivi volja birača i ko stoji iza zloupotrebe ličnih podataka građana opštine Teslić, te da u potpunosti razriješe ovaj slučaj i da kazne počinioce. Takođe je važno da Centralna izborna komisija BiH zaštiti izbornu volju građana opštine Teslić kako bi se ta volja mogla ostvariti u potpunosti“, rekao je Kasapović.

Goran DAKIĆ

 

Tagovi: