Nebojša Rakić: Cilj je razvoj, a ne podjele

Nebojša Rakić, kandidat PDP – SDS za načelnika Opštine Srbac, kaže da će u fokusu njegovog djelovanja kao načelnika biti ekonomija.

„Potrebno je uraditi nezavisnu reviziju i utvrditi stvarno stanje budžeta i finansija javnih preduzeća. Sva dugovanja, neizmirene obaveze i skrivene gubitke javno ćemo objaviti. Nakon toga neophodno je obezbijediti stabilne javne finansije, te stabilne finansije javnih preduzeća. Cilj je izaci iz zone visokog budžetskog deficit, a poslovanje javnih preduzeća učiniti pozitivnim i stabilnim”, ističe Rakić.

On kaže da je prvi korak ka tom cilju osnivanje Ekonomskog savjeta Opštine Srbac:

„Ekonomski savjet bi činili najstručniji ljudi iz svojih oblasti djelovanja, bez obzira na stranačku pripadnost. Cilj je razvoj naše opštine, a ne podjele, revanšizam i negativna selekcija po stranačkoj podobnosti“, kaže Rakić koji dodaje da će aktivno raditi na stvaranju preduslova za prelazak iz tradicionalne ekonomije u ekonomiju budućnosti zasnovanu na održivoj i ekološkoj  proizvodnji.

Rakić ističe da je neophodno poboljšati životne uslove na selu, a fokus staviti na redovno snabdjevanje strujom, vodom i svim drugim komunalnim uslugama:

“To je minimum koji opština mora obezbijediti svojim stanovnicima u dvadesetprvom vijeku. U cilju podrške i poboljšanja života na selu, opština mora usmjeriti sredstva za otkup poljoprivrednih proizvoda, te ulagati u proizvodnju organske hrane. Potrebno je obezbjediti znatno veća sredstva od dosadašnjih za stimulisanje poljoprivredne proizvodnje i zapošljavanje”, kaže Rakić.

Jedan je motiv za aktivan politički angažman ovog uspješnog ekonomiste i privrednika:

“To su ljudi, naši sugrađani, naši Srpčani. Naša opština i mi zaslužujemo bolje vođenje. Jedan grad i opštinu čine ljudi. Šta znače građevine, putevi, njive bez ljudi? Mi projektujemo novi Srbac kao modernu, slobodnu, prosperitetnu, otvorenu i tolerantnu zajednicu za sve ljude”, zaključuje Rakić.